Regularność posiłków

Regularne posiłki stanowią podstawę zasad zdrowego żywienia. Badania potwierdzają, iż większość z nas nie jada 5 posiłków dziennie, pomijane są głównie śniadania. Zazwyczaj wypijamy jedynie kawę i wychodzimy z domu. Następnie wpadamy w wir pracy i dopiero popołudniu przypominamy sobie o tym, że nic nie jedliśmy. Niestety zdążyliśmy już wygłodzić swój organizm, zwolnić przemianę materii i kolejne posiłki nie będą już tak dobrze trawione.

Potrawy na stole

Potrawy na stole (123rf)

Pomijanie śniadań tłumaczymy głównie zbyt wczesnym wstawaniem do pracy, brakiem czasu z rana, brakiem łaknienia. Niewielki apetyt po przebudzeniu rzeczywiście może występować jednak postarajmy się przyzwyczaić organizmu do śniadań, a z czasem stanie się to naturalnym, porannym rytuałem. Wiele osób uważa, iż rezygnując ze śniadań przyjmie mniejszą ilość kalorii w ciągu dnia – nic bardziej mylnego.

Pomysły na śniadanie


Braki energetyczne z pewnością zostaną nadrobione i to z nawiązką. Organizm zacznie się domagać składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania, a że my jesteśmy już bardzo głodni zjemy o wiele więcej niż potrzebujemy. Wygłodzony organizm postanowi zrobić zapasy, magazynując je w postaci tkanki tłuszczowej. Daną sytuację traktuje jako swego rodzaju zabezpieczenie na dalszy czas głodówki, którą mu zaserwujemy w porze obiadowej.

Śniadanie stanowi najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Organizm musi zostać pobudzony i otrzymać dawkę składników odżywczych, energii. W ten sposób przyspiesza przemiana materii, która zwolniła w ciągu nocy, sprawniej pracuje cały układ trawienny. Ważne, aby posiłek był pełnowartościowy, bogaty w węglowodany złożone, które stanowią główne źródło energii. Doskonałym wyborem jest pieczywo żytnie, płatki owsiane czy omlety z mąki razowej.

Produkty pełnoziarniste są wolno trawione, stopniowo uwalniają glukozę do krwiobiegu, nie następuje gwałtowny skok cukru, a my na długo odczuwamy sytość. Takie śniadanie poprawi również koncentrację, samopoczucie i zniweluje senność. Ważnym składnikiem śniadania jest także białko, ponieważ na jego strawienie organizm zużywa spore ilość energii. Pamiętajmy także o owocach i warzywach. Dostarczą one niezbędnych witamin oraz składników mineralnych.

Kolejne posiłki powinny być zjadane w odstępach około 3h. Nie powinniśmy dopuszczać do wielkiego głodu. W przeciwnym wypadku po powrocie do domu „opróżnimy pół lodówki”, rzucimy się na jedzenie i nie będziemy mogli się nasycić. Chęć podjadania będzie nam towarzyszyć do końca dnia. Obfite wieczorne obiado-kolacje najczęściej przyczyniają się do nadwagi i otyłości.

Zobacz również: Dlaczego warto robić przysiady?

Jeżeli jemy bardzo mało w ciągu dnia organizm przestawia się na „prace przy mniejszych obrotach”. Nie jest w stanie przetrawić tak wielkiego posiłku. Spożywanie dużych porcji przyczynia się do gwałtownego wydzielaniu insuliny, która sprzyja odkładaniu się tkanki tłuszczowej. Zdecydowanie zdrowszym i korzystniejszym rozwiązaniem dla naszej sylwetki jest jedzenie częściej, ale mniejszych porcji.

Kolacja powinna być spożywana nie później niż 2h przed snem. Nie trzymajmy się stereotypowej godziny 18:00 przeznaczonej na ostatni posiłek, ponieważ chodząc późno spać i tak skusimy się na niezdrową przekąskę. Zaplanujmy zdrową kolację o odpowiedniej porze, dzięki czemu posiłek zdąży się przetrawić, a z drugiej strony nie poczujemy głodu przed samym snem. Kolacje powinny być dość lekkie i nie zawierać dużej ilości węglowodanów. Najlepsze rozwiązanie to połączenie białka z warzywami.

Zobacz też: Oryginalne przepisy na zdrową kolację

Dzięki regularnym posiłkom zachowany jest stały poziom cukru we krwi, nie odczuwamy napadu głodu czy osłabienia. Postarajmy się zatem pamiętać o posiłkach i w miarę możliwości spożywać je w równych odstępach czasu. Z pewnością takie postępowanie zaowocuje dobrym samopoczuciem i idealną sylwetką.

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Tłuste przekąski, które pomagają schudnąć Dietetyczne brownie z kaszy jaglanej Co się zmieni w organizmie, jeżeli wzbogacisz dietę w płatki owsiane? Przekąska po treningu: tost z masłem migdałowym i bananem 3 pomysły na obiad za 8 złotych z menu Ewy Chodakowskiej Smoothie, które oczyszcza jelito grube i wysmukla talię Przepis na wrap z grillowanym kurczakiem i warzywami Nie musisz się obawiać, jedząc te ciasta. Są zdrowe i nie tuczą Detoksykujący koktajl z pietruszki, który przygotujesz w 3 minuty Zdrowe desery Ewy Chodakowskiej bez mleka zwierzęcego i jego pochodnych Oreo fit 5 fit śniadań z płatków owsianych Tych produktów nie jedz przed treningiem Tygodniowy jadłospis od Ewy Chodakowskiej 6 przekąsek, po które możesz sięgać po godzinie 20 Produkty, od których możesz być uzależniony ze względu na znak zodiaku Domowe batoniki musli (bez pieczenia) 41 pysznych przed- i potreningowych przekąsek Odchudzające przepisy: sałatka z kurczakiem i truskawkami Domowe pralinki Omlet owsiany – przepisy Piękne zdjęcia posiłków na Instagramie zwiększają ryzyko rozwoju zaburzeń odżywiania Koktajl energetyczny - koktajl z pietruszki Smoothie - sposób na zdrowie?

Popularne w tym tygodniu:

Dietetyczne brownie z kaszy jaglanej 3 pomysły na obiad za 8 złotych z menu Ewy Chodakowskiej Nie musisz się obawiać, jedząc te ciasta. Są zdrowe i nie tuczą Co się zmieni w organizmie, jeżeli wzbogacisz dietę w płatki owsiane? Smoothie, które oczyszcza jelito grube i wysmukla talię FIT deser Bounty z kubeczka TARTA DAKTYLOWA Z PROTEINOWYM KREMEM KOKOSOWYM i borówkami Tłuste przekąski, które pomagają schudnąć Obłędny pudding z tapioki z wanilią, musem z mango i truskawkami Przekąska po treningu: tost z masłem migdałowym i bananem Przepis na wrap z grillowanym kurczakiem i warzywami Zioła, dzięki którym pozbędziesz się nadmiaru wody z organizmu