Regularność posiłków

Regularne posiłki stanowią podstawę zasad zdrowego żywienia. Badania potwierdzają, iż większość z nas nie jada 5 posiłków dziennie, pomijane są głównie śniadania. Zazwyczaj wypijamy jedynie kawę i wychodzimy z domu. Następnie wpadamy w wir pracy i dopiero popołudniu przypominamy sobie o tym, że nic nie jedliśmy. Niestety zdążyliśmy już wygłodzić swój organizm, zwolnić przemianę materii i kolejne posiłki nie będą już tak dobrze trawione.

Potrawy na stole

Potrawy na stole (123rf)

Pomijanie śniadań tłumaczymy głównie zbyt wczesnym wstawaniem do pracy, brakiem czasu z rana, brakiem łaknienia. Niewielki apetyt po przebudzeniu rzeczywiście może występować jednak postarajmy się przyzwyczaić organizmu do śniadań, a z czasem stanie się to naturalnym, porannym rytuałem. Wiele osób uważa, iż rezygnując ze śniadań przyjmie mniejszą ilość kalorii w ciągu dnia – nic bardziej mylnego.

Pomysły na śniadanie


Braki energetyczne z pewnością zostaną nadrobione i to z nawiązką. Organizm zacznie się domagać składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania, a że my jesteśmy już bardzo głodni zjemy o wiele więcej niż potrzebujemy. Wygłodzony organizm postanowi zrobić zapasy, magazynując je w postaci tkanki tłuszczowej. Daną sytuację traktuje jako swego rodzaju zabezpieczenie na dalszy czas głodówki, którą mu zaserwujemy w porze obiadowej.

Śniadanie stanowi najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Organizm musi zostać pobudzony i otrzymać dawkę składników odżywczych, energii. W ten sposób przyspiesza przemiana materii, która zwolniła w ciągu nocy, sprawniej pracuje cały układ trawienny. Ważne, aby posiłek był pełnowartościowy, bogaty w węglowodany złożone, które stanowią główne źródło energii. Doskonałym wyborem jest pieczywo żytnie, płatki owsiane czy omlety z mąki razowej.

Produkty pełnoziarniste są wolno trawione, stopniowo uwalniają glukozę do krwiobiegu, nie następuje gwałtowny skok cukru, a my na długo odczuwamy sytość. Takie śniadanie poprawi również koncentrację, samopoczucie i zniweluje senność. Ważnym składnikiem śniadania jest także białko, ponieważ na jego strawienie organizm zużywa spore ilość energii. Pamiętajmy także o owocach i warzywach. Dostarczą one niezbędnych witamin oraz składników mineralnych.

Kolejne posiłki powinny być zjadane w odstępach około 3h. Nie powinniśmy dopuszczać do wielkiego głodu. W przeciwnym wypadku po powrocie do domu „opróżnimy pół lodówki”, rzucimy się na jedzenie i nie będziemy mogli się nasycić. Chęć podjadania będzie nam towarzyszyć do końca dnia. Obfite wieczorne obiado-kolacje najczęściej przyczyniają się do nadwagi i otyłości.

Jeżeli jemy bardzo mało w ciągu dnia organizm przestawia się na „prace przy mniejszych obrotach”. Nie jest w stanie przetrawić tak wielkiego posiłku. Spożywanie dużych porcji przyczynia się do gwałtownego wydzielaniu insuliny, która sprzyja odkładaniu się tkanki tłuszczowej. Zdecydowanie zdrowszym i korzystniejszym rozwiązaniem dla naszej sylwetki jest jedzenie częściej, ale mniejszych porcji.

Kolacja powinna być spożywana nie później niż 2h przed snem. Nie trzymajmy się stereotypowej godziny 18:00 przeznaczonej na ostatni posiłek, ponieważ chodząc późno spać i tak skusimy się na niezdrową przekąskę. Zaplanujmy zdrową kolację o odpowiedniej porze, dzięki czemu posiłek zdąży się przetrawić, a z drugiej strony nie poczujemy głodu przed samym snem. Kolacje powinny być dość lekkie i nie zawierać dużej ilości węglowodanów. Najlepsze rozwiązanie to połączenie białka z warzywami.

Zobacz też: Oryginalne przepisy na zdrową kolację

Dzięki regularnym posiłkom zachowany jest stały poziom cukru we krwi, nie odczuwamy napadu głodu czy osłabienia. Postarajmy się zatem pamiętać o posiłkach i w miarę możliwości spożywać je w równych odstępach czasu. Z pewnością takie postępowanie zaowocuje dobrym samopoczuciem i idealną sylwetką.

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Produkty, od których możesz być uzależniony ze względu na znak zodiaku Dietetyczny koktajl witaminowy Przekąski i desery dla sportowców Hummus z awokado, który przygotujesz w 5 minut 7 pomysłów na przepisy z komosą ryżową - koktajl, "owsianka", sałatki, faszerowane warzywa, burgery, panierka, desery Bananowy chleb Przepisy Anny Lewandowskiej i Ewy Chodakowskiej na zdrowe dania Jak zrobić izotonik w domu? Przepisy na domowe napoje izotoniczne Koktajle Ewy Chodakowskiej poniżej 430 kcal 3 napary oczyszczające nerki — z mniszka lekarskiego, ze skrzypu polnego, z pietruszki Szybkie śniadanie, obiad, kolacja, czyli dania, w które nie trzeba wkładać wiele wysiłku Naturalny sok na obniżenie poziomu cholesterolu 24 sygnały, które świadczą o tym, że pijesz za mało wody Fioletowy chleb - nowe super food Dlaczego nie należy jeść banana na śniadanie? Omlet z płatków owsianych Daktylowa tarta z kremem kokosowym Domowe pralinki Weekendowy jadłospis Ewy Chodakowskiej LOW CARBOWA BOMBA SMAKOWA! :):) Dietetyczna pizza w 10 minut Zdrowe wegańskie "monte" Oleolux — zdrowa alternatywa dla masła. Przepis dr Budwig Omlet owsiany – przepisy

Popularne w tym tygodniu:

Szybkie śniadanie, obiad, kolacja, czyli dania, w które nie trzeba wkładać wiele wysiłku Koktajle Ewy Chodakowskiej poniżej 430 kcal Dietetyczny koktajl witaminowy Przepisy Anny Lewandowskiej i Ewy Chodakowskiej na zdrowe dania Desery z nasionami chia. Przepisy Ewy Chodakowskiej Produkty, od których możesz być uzależniony ze względu na znak zodiaku Bananowy chleb 24 sygnały, które świadczą o tym, że pijesz za mało wody Naturalny sok na obniżenie poziomu cholesterolu Hummus z awokado, który przygotujesz w 5 minut FIT TARTA CZEKOLADOWA Z MALINAMI Korzyści wynikające z picia ciepłej wody z cytryną. Zacznij to robić już dziś!