Kawa zbożowa

Rodzaj kawy, jaką pijemy zależy od naszych upodobań. Wyróżniamy kawy kofeinowe (rozpuszczalne i parzone), bezkofeinowe i zbożowe. Kawa zbożowa jest najzdrowszą wśród nich. Dzięki zawartości wielu cennych składników mineralnych zalecana jest nawet dla kobiet w ciąży. W jej składzie nie znajdziemy ziaren kawy, tylko ziarna różnych zbóż. Bezkofeinowa kawa zbożowa dostarcza błonnika, dlatego może być spożywana przez osoby stosujące diety odchudzające. Specyficzne właściwości kawy zbożowej powinny zachęcić nas do włączenia jej do codziennej diety.

1. Kawa zbożowa — właściwości

Kawa zbożowa produkowana jest z prażonych ziaren zbóż: jęczmienia, żyta, korzeni cykorii i buraka cukrowego. Każdy z jej składników jest źródłem przydatnych dla organizmu związków mineralnych, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie.
Kawa zbożowa często kojarzy nam się z dzieciństwem. Jest to tymczasem napój, po który warto sięgać również w dorosłym życiu. Kawa zbożowa dostarcza organizmowi wielu cennych substancji. Jedną z nich jest rozpuszczalny błonnik, który poprawia perystaltykę jelit oraz zmniejsza uczucie głodu, przez co wspomaga proces odchudzania. Kawa zbożowa jest również źródłem minerałów, głównie magnezu i selenu, oraz witamin z grupy B. Mówiąc o walorach kawy zbożowej, nie można zapomnieć o dodatku cykorii, która poprzez zawartość inuliny bardzo korzystnie wpływa na florę bakteryjną jelit, a tym samym poprawia przemianę materii. Sama kawa zbożowa nie zawiera kofeiny, więc mogą po nią sięgać oprócz dzieci kobiety ciężarne, matki karmiące oraz osoby źle reagujące na kawę prawdziwą,
np. wysokociśnieniowcy, osoby z nadkwasotą, z chorobami nerek, jelit, wątroby i śledziony.
Zbożowa kawa jest produktem, który z powodzeniem może stanowić podstawę zdrowej diety. Najlepsze właściwości kawy zbożowej to zawartość błonnika rozpuszczalnego, mającego korzystny wpływ na perystaltykę jelit oraz zmniejsza wchłanianie przez organizm cholesterolu, czy metali ciężkich.
Zawiera również przeciwutleniacze, które ograniczają szkodliwe działanie wolnych rodników. Te zaś są odpowiedzialne za wiele różnych schorzeń: zaburzenia pracy serca i układu krążenia, choroby nowotworowe i miażdżycę. Ziarna zbóż dostarczają fosfor, potas i magnez. Magnez, jak wiadomo, pełni wiele istotnych funkcji w organizmie. Inne właściwości kawy zbożowej to działanie ochronne na serce, korzystny wpływ na metabolizm, zwiększona odporność na stres, oraz udział w budowie kości i zębów. Cykoria wspomaga procesy trawienia i odpowiada za pobudzenie łaknienia. Kawa zbożowa wypijana tradycyjnie z mlekiem dostarcza naszemu organizmowi również wapń, który jest głównym składnikiem do budowy kości. Kawa zbożowa zawiera również witaminy z grupy B.

2. Właściwości kawy zbożowej — dla kobiet w ciąży
Warto zachęcać szczególnie kobiety w ciąży do picia kawy zbożowej. W przeciwieństwie do zwykłej kawy nie wypłukuje ona magnezu z organizmu. Ponadto nie zawiera kofeiny, która nie jest zalecana dla kobiet w ciąży. Kofeina poprzez bardzo silne działanie pokonuje barierę łożyskową i dociera do tkanek płodu, co może przyczynić się np. do nadpobudliwości psychoruchowej dziecka. Kawa zawierająca kofeinę posiada również duże ilości kwasu szczawiowego, który utrudnia przyswajanie wapnia.
Zbożowa kawa zawiera jego niewielkie ilości, więc z powodzeniem może być pita nawet przez dzieci. Kawa zawierająca kofeinę działa moczopędnie, przez co szybciej wydala z organizmu cenne składniki mineralne.

3. Właściwości kawy zbożowej — uzależnienie
Kawa zbożowa w przeciwieństwie do zwykłej kawy nie uzależnia. Ponadto osoby, które cierpią na nadciśnienie, dzieci, kobiety w ciąży czy karmiące powinny unikać picia kawy kofeinowej, co mogą sobie z powodzeniem rekompensować, pijąc równie pyszną, a przede wszystkim zdrową kawę zbożową.
Kawa zbożowa posiada właściwości zdrowotne, dlatego też może być spożywana bez obaw. O ile zwykła kawa wypłukuje z naszego organizmu magnez i różne pożyteczne składniki odżywcze, o tyle kawa zbożowa stanowi ich źródło. Jeśli zatem nie wyobrażasz sobie dnia bez kawy, może warto wypróbować ten wspaniały naturalny napój.

Joanna Wasiluk (Dudziec)
Dietetyk
506 225 670

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Diety i odchudzanie:

Czerwona herbata - właściwości, odchudzanie, dieta Pu-erh – właściwości, przygotowanie RYŻ BASMATI CIECIORKA - WŁAŚCIWOŚCI I ZASTOSOWANIE OLEJ LNIANY Czy ćwiczenia na mięśnie brzucha spalą mi oponkę z brzucha ? 5 Grzechów Głównych Podczas Odchudzania Odchudzanie nie musi być trudne – jak skutecznie schudnąć? Czy da się odżywiać szybko i zdrowo? GABA, co to jest? jak działa? jak stosować? Ultraformer II - Technologia HIFU na wiotką skórę Lek na otyłość na receptę Dlaczego tyjemy? Facefitness, czyli jak w naturalny sposób usunąć zmarszczki? Kilka kroków, które pomogą Ci zrzucić zbędne kilogramy! Wyszczuplij się… zimnem! JAK ZDROWO I SKUTECZNIE WRÓCIĆ DO FORMY Woda ananasowa na odchudzanie i dla zdrowszej tarczycy! Przemiana materii, czym jest i czy mamy na nią wpływ? Glutaminian sodu – co warto wiedzieć. Bananowa owsianka | Szybki sposób! Najsłodszy dzień w roku – Tłusty Czwartek! UJEMNE KALORIE - hit matki natury! Rusz w końcu swoje tłuste dupsko, czyli odchudzanie dla opornych.