Kremowa zupa z pieczonej dyni
![Joanna Wasiluk](https://i.wpimg.pl/20x20/m.fitness.wp.pl/joanna-dudziec-jpg-24adf8286b44c.jpg)
Sezon na dynię w pełni, więc przesyłam przepis na zupę z dyni od Dwór Korona Karkonoszy.
![](https://i.wpimg.pl/730x0/m.fitness.wp.pl/kremowa-zupa-z-pieczonej-6907afc.jpg)
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Przepis:
1 kg dyni
250ml mleka kokosowego
400g ziemniaków
100g cebuli
1l bulionu warzywnego lub mięsnego
Papryka słodka, papryka wędzona, sól, pieprz, gałka muszkatołowa.
Masło
Dynię przekroić na pół i oczyścić z pestek, pokroić w plastry. Ułożyć na blaszce do pieczenia i piec przez 20minut w temp 200st C. Gdy wystygnie obrać ją i pokroić w kostkę.
Obrane ziemniaki i cebulę pokroić w kostkę, a czosnek w plasterki. W garnku roztopić masło i przesmażyć na nim cebulę i czosnek, po 2–3 minutach dodać ziemniaki i smażyć kolejne 2–3 minuty cały czas mieszając, dodać paprykę słodką oraz wędzoną, wymieszać i wlać bulion. Gotować do miękkości. Następnie dodać dynię oraz mleko kokosowe i gotować kolejne 10 minut. Całość zmiksować i doprawić gałką muszkatołową oraz ewentualnie solą i pieprzem. Dekorować pieprzem młotkowanym i ewentualnie kremowym serkiem. Podawać z grzanką czosnkową.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Najnowsze
![Pyszne źródła magnezu](https://i.wpimg.pl/95x95/m.fitness.wp.pl/adobestock-206755030-1-8394b8c77.jpg)
Pyszne źródła magnezu
MATERIAŁ PROMOCYJNY![Rowery – połącz pasję ze zdrowym trybem życia](https://i.wpimg.pl/95x95/m.fitness.wp.pl/20240627072721-g6409d328-6dd1aa4.jpg)
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze