Kremowa zupa z pieczonej dyni
JOANNA WASILUK • dawno temuSezon na dynię w pełni, więc przesyłam przepis na zupę z dyni od Dwór Korona Karkonoszy.
Przepis:
1 kg dyni
250ml mleka kokosowego
400g ziemniaków
100g cebuli
1l bulionu warzywnego lub mięsnego
Papryka słodka, papryka wędzona, sól, pieprz, gałka muszkatołowa.
Masło
Dynię przekroić na pół i oczyścić z pestek, pokroić w plastry. Ułożyć na blaszce do pieczenia i piec przez 20minut w temp 200st C. Gdy wystygnie obrać ją i pokroić w kostkę.
Obrane ziemniaki i cebulę pokroić w kostkę, a czosnek w plasterki. W garnku roztopić masło i przesmażyć na nim cebulę i czosnek, po 2–3 minutach dodać ziemniaki i smażyć kolejne 2–3 minuty cały czas mieszając, dodać paprykę słodką oraz wędzoną, wymieszać i wlać bulion. Gotować do miękkości. Następnie dodać dynię oraz mleko kokosowe i gotować kolejne 10 minut. Całość zmiksować i doprawić gałką muszkatołową oraz ewentualnie solą i pieprzem. Dekorować pieprzem młotkowanym i ewentualnie kremowym serkiem. Podawać z grzanką czosnkową.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze