Zapiekanka ryżowa z dynią i mięsem mielonym
JOANNA WASILUK • dawno temuSzukacie pomysłu na jesienne danie główne z dynią? Jeżeli tak to polecam przepis od Dwór Korona Karkonoszy.
Przepis:
100g cebuli
2 ząbki czosnku
500g mięsa mielonego (wieprzowe)
400g dyni
200g ryżu (paraboliczny, lub basmati)
800ml bulionu warzywnego lub mięsnego
1 puszka pomidorów
200g soczewicy czerwonej
200g sera żółtego lub mozzarelli
Kurkuma, kmin rzymski, papryka słodka oraz ostra
W garnku przesmażyć (na oleju) pokrojoną cebulę oraz czosnek, dodać mięso mielone i dokładnie obsmażyć. Doprawić solą i pieprzem oraz przyprawami. Wsypać soczewicę oraz ryż i zalać całość bulionem. W między czasie obrać oraz oczyścić dynię i pokroić w drobną kostkę. Po zagotowaniu bulionu dodać dynię i pomidory. Całość zagotować, a następnie przelać do naczynia żaroodpornego. Piec przez 15 minut w 180 stopniach pod przykryciem i gdy ryż będzie już prawie gotowy, posypać startym serem i piec kolejne 5–10 minut.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze