Soczyste, aromatyczne, zaskakujące – jak dzięki marynatom wydobyć z mięsa pełnię smaku?
JOANNA WASILUK • dawno temuGrillowanie to czas relaksu. Spędzamy go na świeżym powietrzu w towarzystwie rodziny lub znajomych, w powietrzu unosi się zapach dymu z grilla, a to oznacza, że już za chwilę, już za momencik na ruszcie wylądują same smakowite kąski! Jak sprawić, aby dania z grilla były najsmaczniejsze, najbardziej soczyste i w ogóle naj? Odpowiedzią jest odpowiednia marynata.
Grillowane plastry karkówki w marynacie gochujang bulgogi
4 porcje
Czas: 60 minut
Poziom trudności: 1
Poziom ostrości: 1
Składniki:
100 g Marynaty do mięsa wieprzowego gochujang bulgogi BBQ
2 łyżki Sosu BBQ z miodem HP (lub każdego Mississippi)
2 łyżeczki Sezamu Białego
400 g karkówki wieprzowej
200 g zblanszowanej brukselki
2 łyżki kolendry drobno posiekanej
Sposób przygotowania:
Karkówkę pokrój w cienkie plastry, przełóż do miski, dodaj połowę ilości marynaty gochujang bulgogi i odstaw do lodówki, najlepiej na całą noc. Mięso grilluj na rumiany kolor, a pod koniec posmaruj pozostałą ilością marynaty i posyp połową kolendry oraz sezamem. Brukselkę grilluj na złoto-brązowy kolor, przełóż do miski i wymieszaj z sosem barbecue, posyp pozostałą kolendrą.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze