Czarna, zielona, czerwona, biała. Aromatyzowana, z cytryną, sokiem malinowym, mlekiem. Słodka lub gorzka. Herbata jest od wieków jednym z ulubionych gorących napojów. Czerwona odmiana herbaty nie jest najchętniej wybierana. Dlaczego? Mało kto wie o cudownych właściwościach czerwonej herbaty... CZYTAJ WIĘCEJ
Pu-erh to jeden z gatunków herbat czerwonych o wielu właściwościach zdrowotnych. Wspomaga odchudzanie, pomaga obniżyć cholesterol, jednak ma również skutki uboczne. Czy warto po nią sięgnąć? CZYTAJ WIĘCEJ
Lipa (np. herbata z lipy) posiada wiele właściwości i zastosowań zdrowotnych. Może pomóc w walce z katarem, bólem gardła a nawet bezsennością. Jakie zastosowanie mają liście lipy? CZYTAJ WIĘCEJ
Co to jest smoothie? Smoothie to koktajl na bazie owoców i warzyw. Pyszny i orzeźwiający, znakomity na każdą porę roku. Jeśli zastanawiacie się, jak zrobić smoothie, to nie mogliście lepiej trafić. Poniżej znajdziecie pięć przepisów na smoothie. CZYTAJ WIĘCEJ
Morwa czarna to drzewo występujące w Europie oraz Azji. Jest ceniona ze względu na swoje właściwości oraz smak owoców. Niestety w Polsce nie występuje naturalnie. CZYTAJ WIĘCEJ
Ryż basmati to składnik wielu diet. Posiada dużo wartości odżywczych, które sprawiają, że jest składnikiem wielu potraw. Czym się charakteryzuje ryż basmati i co sprawia, że jest zdrowy? CZYTAJ WIĘCEJ
Cieciorka to roślina z rodziny bobowatych, nazywa się ją także grochem włoskim. Występuje ona w obszarze śródziemnomorskim, w suchych, widnych lasach oraz na klifach. Potrawy z cieciorką powinniśmy włączyć do swojego codziennego menu, ponieważ ma ona doskonały wpływ na nasz organizm i posiada wyjątkowe właściwości. CZYTAJ WIĘCEJ
Olej lniany otrzymywany jest z nasion lnu i charakteryzuje się dużą zawartością kwasu z rodziny omega-3, alfa linolenowego. Ponadto olej lniany jest źródłem steroli roślinnych i witaminy E. Jego spożywanie wpływa korzystnie na zdrowie, wzmacnia bowiem odporność organizmu, chroni przed rozwojem chorób układu krążenia oraz zapobiega przesuszeniu skóry. CZYTAJ WIĘCEJ
Alkohol i odchudzanie z pewnością nie idą w parze. Jeżeli jesteśmy na diecie powinniśmy stronić o napojów wysokoprocentowych. Wino, kolorowe drinki czy piwo są często nieodłącznym elementem spotkań towarzyskich. Alkohol pojawia się na stołach zarówno w czasie świąt jak i przy toastach za zdrowie jubilata. Nie raz trudno odmówić chociażby lampki wina. Oczywiście wypijany z umiarem nie ponosi za sobą bardzo drastycznych konsekwencji, jednak generalnie alkohol podczas odchudzania nie jest najlepszym pomysłem. CZYTAJ WIĘCEJ
Czy wiesz, że cukier uzależnia, podobnie jak narkotyki czy papierosy? Potwierdzają to badania opublikowane w "The American Journal of Nutrition". Jest słodki, daje złudne i krótkie uczucie szczęścia dzięki temu, że pobudza mózg do wydzielania serotoniny, czyli pożądanego przez nas wszystkich hormonu szczęścia. Niestety, jego nadmierne spożycie prowadzi nie tylko do uzależnienia, ale do poważnych problemów zdrowotnych. Jak przestać jeść słodycze? Czym zastąpić słodycze? CZYTAJ WIĘCEJ
Problem spożycia dużej ilości słodyczy jest bardzo powszechny. Dla wielu osób będących na diecie rezygnacja ze słodyczy jest właśnie największym wyzwaniem. Nie potrafią zapanować nad apetytem na coś słodkiego, po posiłku odruchowo sięgają po deser, do kawy kroją słodkie ciasto, a w nocy nie mogą usnąć bez kawałka czekolady. Jak przestać jeść słodycze? Czym zastąpić słodycze? Sprawdź! CZYTAJ WIĘCEJ
Białko odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie człowieka. Przede wszystkim służy do budowy tkanek i narządów. Zapotrzebowanie na białko jest zależne od stanu zdrowia, płci, wieku, masy ciała oraz aktywności fizycznej. CZYTAJ WIĘCEJ
Węglowodany (sacharydy, cukry) dzielimy na węglowodany proste i węglowodany złożone. Podział wynika z szybkości, z jaką są trawione, a następnie zamieniane w cukry absorbowane przez nasze ciało. Węglowodany stanowią główne źródło energii. Pełnią też wiele funkcji fizjologicznych w naszym organizmie: regulują poziom sytości i głodu, wpływają na tempo metabolizmu, poprawiają wchłanianie wapnia, mają dobroczynny wpływ na florę bakteryjną, a poprzez fermentację stymulują prawidłową czynność jelit. CZYTAJ WIĘCEJ
Woda znaczy życie - chyba każdy się z tym zgodzi, ale czy pamiętamy o wodzie w naszym codziennym życiu? Praca, stres, natłok obowiązków, mnóstwo rzeczy do załatwienia, dom, rodzina. A gdzie chwila na łyk wody? CZYTAJ WIĘCEJ
Regularność posiłków to podstawa zasad zdrowego żywienia. Badania potwierdzają, iż większość z nas nie jada pięciu posiłków dziennie, pomijane są głównie śniadania. Zazwyczaj wypijamy jedynie kawę i wychodzimy z domu. Następnie wpadamy w wir pracy i dopiero po południu przypominamy sobie o tym, że nic nie jedliśmy. Niestety zdążyliśmy już "wygłodzić swój organizm". CZYTAJ WIĘCEJ