Nie masz pomysłu na obiad? Może zainspiruje Cię przepisem na przepyszną tortillę :) Taki obiad łatwo też zabrać do pracy. Nie musisz zamawiać gotowców - z pewnością sam zrobisz go w domu! CZYTAJ WIĘCEJ
To, co jesz i pijesz, wpływa nie tylko na to, jak wyglądasz, ale także na to, co czujesz. Emocje są naturalną częścią życia. Modyfikacja diety może spowodować zmiany w naszych mózgach, z kolei to ma wpływ na nastrój i emocje, których doświadczamy. Przyjrzymy się niektórym emocjom i zobaczmy, jakie proste zmiany można wprowadzić do swojej diety, aby zachować równowagę emocjonalną. CZYTAJ WIĘCEJ
Dla kawoszy nie ma nic lepszego od filiżanki parującej kawy. Sam jej zapach, tuż po zmieleniu, przyciąga jak magnes. Już kilka łyków natychmiast przywraca nam energię i rozjaśnia umysł. Znikają stres i zmęczenie. Niektórzy przypisują wszystkie te niezwykłe właściwości kawy wyłącznie zawartej w niej kofeinie. Jednak czy kawa zawdzięcza swoją cudowną moc tylko tej substancji? Jeżeli głównym celem porannej latte lub popołudniowego cold brew jest spożycie kofeiny, to tak – jej brak może być odczuwalny. Jeśli jednak należysz do osób, którym kofeina szkodzi lub po prostu kochasz TEN smak i chcesz się nim delektować nawet późnym wieczorem, kawa bezkofeinowa to dla Ciebie idealne rozwiązanie. Dlaczego jeszcze? Sprawdźmy. CZYTAJ WIĘCEJ
Naukowcy współpracujący z University of Illinois i Laboratorium Badawczym Sił Powietrznych ogłosili wyniki nowego badania, które wykazało bezpośredni związek między sprawnością fizyczną, wydajnością poznawczą i optymalnym odżywianiem. Eksperci ujawnili, że odpowiednie odżywianie nie tylko napędza nasz organizm i poprawia kondycję, ale także daje nam przewagę psychiczną. CZYTAJ WIĘCEJ
Kupując kuchenkę, często rozważamy wybór między gazową a indukcyjną. Jak się okazuje, nawet profesjonalni kucharze wybierają tę pierwszą. Dlaczego zatem kuchenka gazowa to dobre rozwiązanie? Sprawdźcie, a przy okazji skorzystajcie z przepisu na pyszną zupę z ciecierzycy! CZYTAJ WIĘCEJ
Jak wynika z raportu polskiej marki Naturativ, już dwa lata temu pojęcie slow life było znane 27% Polaków. Rozumiane jako życie bez pośpiechu, skupianie się na przeżywaniu „tu i teraz”, życiowa harmonia, popularyzuje zachowanie balansu między pracą a życiem prywatnym. Trend ten ma wyraźnie wzrostową tendencję. Chcemy żyć coraz bardziej świadomie, być bliżej natury, oszczędzać energię. Także w kuchni, stawiając na zdrowe gotowanie. CZYTAJ WIĘCEJ
Bez względu na wiek każdy uwielbia jeść. Chociaż wiele osób może lubić te same potrawy i restauracje, mogą mieć zupełnie inne nawyki żywieniowe. Sprawdźcie, jak różne są preferencje trzech popularnych grup: Baby Boomers, Millenialsów oraz pokolenia Z. CZYTAJ WIĘCEJ
W dzisiejszych czasach, w dobie łatwych rozwiązań, wygody oraz reklam obiecujących "utratę kilkudziesięciu kilogramów w dwa tygodnie bez ćwiczeń, po zażyciu środka X" nietrudno zauważyć, że spalacze tłuszczu i inne cudowne suplementy na odchudzanie znajdują się w kręgu zainteresowania wielu osób. CZYTAJ WIĘCEJ
Jak sprawić, by tradycyjne wielkanocne przepisy na potrawy były zdrowsze i bardziej przyjazne dla naszej figury? Przedstawiam dietetyczne przepisy, które na Wielkanoc 2020 bardzo się przydadzą. Koronawirus ogranicza nam ruch, nie spalimy już kalorii na świątecznym spacerze, dlatego babka i jajka w wersji fit z dietetycznym majonezem powinny znaleźć się na tegorocznym świątecznym stole. CZYTAJ WIĘCEJ
Jak nie przytyć podczas świąt? Nie jest to pytanie retoryczne ani ascetyczne, bo można mieć piękną, pyszną Wielkanoc, a po niej ani kilograma więcej. Uwierzcie, znam to z doświadczenia swojego i pacjentów. Recepta jest prosta: "umiar" i... pomysł na święta krok po kroku. CZYTAJ WIĘCEJ
Wszyscy wiemy, że kwarantanna i odosobnienie w domu spowodowane zagrożeniem przez koronawirusa, to nie jest łatwy czas i z pewnością nie sprzyja pięknej sylwetce. Wielu z nas mniej się rusza, nie mamy możliwości korzystania z siłowni, a do samodzielnego treningu ciężko nam się zmotywować. Pracujemy z domu, gdzie czeka nas więcej pokus niż w pracy. Czasem się nudzimy i szukamy w domowych szafkach czegoś słodkiego, dogadzamy sobie, aby wynagrodzić ciężkie dni lub zajadamy stres. CZYTAJ WIĘCEJ
Ocet jabłkowy znany był już w starożytności i do dziś często pojawia się w naszej kuchni. Dodawany jest do potraw i sprawdza się jako naturalny konserwant. Stosuje się go na wiele dolegliwości, wykorzystuje się przy odchudzaniu, a także do obniżania poziomu glukozy we krwi. Jakie właściwości octu jabłkowego zapewniają mu tak różnorodne działanie? CZYTAJ WIĘCEJ
Wzdęcia, bóle brzucha, ogólny dyskomfort. Próbowałeś już każdej diety i wszystkich lekarstw na zespół jelita wrażliwego, z minimalnym lub żadnym sukcesem? Co to może być i jak sobie z tym radzić? Jedną z przyczyn wyżej opisanych dolegliwości może być zespół SIBO. CZYTAJ WIĘCEJ
Ile owoców można jeść dziennie? Czy owoce można zjadać w dowolnych ilościach? To jedne z najczęstszych pytań, które słyszę od swoich pacjentów na wizytach. Oczywiście wszystko jest kwestią indywidualną. Inna porcja owoców zalecana jest zdrowym osobom, nie będącym na żadnej specjalnej diecie, inne ilości osobom odchudzającym się czy chorującym na cukrzycę. CZYTAJ WIĘCEJ
Stereotypowo cholesterol jest obarczany winą za tworzenie się blaszki miażdżycowej i „zalepianie” żył, co prowadzi do miażdżycy i zatorów. W rzeczywistości nie jest tak, że zjadanie dużej ilości tłuszczu i cholesterolu sprawia, iż składniki te krążą we krwi i tylko czekają na odłożenie się na powierzchni naczyń krwionośnych. CZYTAJ WIĘCEJ
Mało jem, dużo ćwiczę a nie chudnę! Dlaczego nie mogę schudnąć? To bardzo częste pytanie zadawane przez moich pacjentów. Dodatkowo piją mało wody, pomijają posiłki, ostatni bardzo skromny posiłek jedzą o godzinie 18:00, obiady składają się z samych warzyw i odrobiny mięsa. Już nie wspomnę o „niewinnym” podjadaniu – kawałek czekolady, gryz ciastka, kilka chipsów, plaster żółtego sera przed snem czy kilka łyków słodkiego gazowanego napoju. Niby niewinne i nikt tego nie liczy, ale bardzo kaloryczne. CZYTAJ WIĘCEJ
Napady głodu zdarzają się w różnych sytuacjach, pod wpływem różnych bodźców i u różnych osób. Borykają się z nimi nie tylko osoby będące na dietach odchudzających o sporym ujemnym bilansie energetycznym. Objadanie się podczas napadów głodu bardzo często prowadzi do problemów trawiennych, zaburzeń tolerancji glukozy oraz nadwagi i otyłości. Jak więc radzić sobie z "wilczym apetytem"? CZYTAJ WIĘCEJ
Dołeczki na skórze? Widoczne po ściśnięciu skóry palcami i nie tylko wtedy? Tak, to cellulit (np. cellulit wodny, cellulit na brzuchu, cellulit na udach) - zmora prawie każdej kobiety i, wbrew powszechnej opinii, nie tylko kobiety z nadwagą. Cellulit, zwany pomarańczową skórką, pojawia się u kobiet niezależnie od wieku i "rozmiaru". Zdrowa kobieta z rozmiarem XS przy 170 cm wzrostu także może mieć cellulit! CZYTAJ WIĘCEJ
Sałata masłowa, kapusta pekińska, roszponka i rukola to sałaty, które goszczą na stołach milionów Polaków nie tylko od święta. Zapominamy tymczasem o jednej z najzdrowszych sałat, której przewagą nad innymi jest to, że smakuje pysznie nie tylko na surowo, ale także w wersji smażonej i pieczonej. Co jednak ważniejsze, jest bogatym źródłem wielu witamin
i składników odżywczych, których działanie na nasz organizm jest już znane od setek lat. CZYTAJ WIĘCEJ
Grejpfrut to obok pomarańczy oraz mandarynki ulubiony cytrus Polaków. Grejpfrut pojawia się w naszej diecie zazwyczaj wtedy, gdy walczymy z obniżoną odpornością. Jednak czy zdajemy sobie sprawę z tego, jakie inne prozdrowotne właściwości zapewnia nam ten kwaśny owoc? CZYTAJ WIĘCEJ
Kapusta kiszona słynie ze swoich zdrowotnych właściwości. Niezasłużenie ma opinię ciężkostrawnej. Warto wiedzieć, że ciężkostrawne skutki wywołują dodatki, z którymi jest spożywana. Przykładem jest golonka, boczek, kiełbasa itp. Kapusta kiszona sama w sobie jest niskokaloryczna i posiada wiele walorów odżywczych. Poznaj niektóre z nich. CZYTAJ WIĘCEJ
Kasza gryczana składa się z drobnych, brązowych ziaren o trójkątnym kształcie. Kasza gryczana to doskonałe źródło białka, ponieważ stanowi ono od 10 do 16 proc. jej zawartości. Białko w kaszy gryczanej jest lepiej przyswajalne niż to pochodzące ze zbóż. Kasza gryczana zawiera unikatowe aminokwasy, takie jak lizyna oraz tryptofan, które potrzebne są naszemu organizmowi, jako że sam nie jest w stanie ich wytworzyć. CZYTAJ WIĘCEJ
Kasza jaglana to świetny posiłek w sam raz na początek dnia. Kasza jaglana na śniadanie to doskonały pomysł dla osób chcących dbać o zdrowie, ponieważ kasza jaglana zawiera wiele cennych składników odżywczych, których nie znajdziemy w takiej kombinacji w innych produktach naturalnych. Spożywanie kaszy jaglanej na śniadanie powinny rozważyć także osoby prowadzące aktywny tryb życia i ćwiczące na siłowni, ponieważ jest ona źródłem naturalnej energii i łatwo przyswajalnego białka pochodzenia roślinnego. CZYTAJ WIĘCEJ
Pestki słonecznika są bogate w różnorodne witaminy i minerały oraz kwasy tłuszczowe. Najbardziej znane są z wysokiej zawartości witaminy E, która jest nazywana witaminą płodności gdyż ma wpływ na jej utrzymanie. Jakie jeszcze mikroelementy istotne dla prawidłowego funkcjonowania zawierają pestki słonecznika oraz jakie mają właściwości? Czy słonecznik jest zdrowy? CZYTAJ WIĘCEJ
Ze względu na swoje właściwości, awokado polecane jest przez dietetyków i lekarzy. Zdrowotne właściwości awokado związane są między innymi z zawartością kwasu oleinowego, którego głównym zadaniem jest obniżenie poziomu cholesterolu.
Z jakich właściwości słynie jeszcze awokado? CZYTAJ WIĘCEJ