Bezmięsne potrawy na wielkanocnym stole

Warto zaskoczyć swoich gości nieoczekiwanymi propozycjami. Na Wielkanocnym stole często pojawiają się ciężkostrawne sałatki. Do takich niewątpliwie należy potocznie nazywana jarzynowa. Zawiera ona dużą ilość majonezu i dzięki temu jest kaloryczna. A gdyby tak zaskoczyć naszych gości i zaproponować im sałatkę z egzotycznym jackfruitem? Poniżej przedstawiamy przepis


Przepis na sałatkę z jackfruitem
Składniki:
200 g Jackfruita zielonego szarpanego QF
100 g Sosu z grzybów shiitake House of Asia
1 łyżka Musztardy starofrancuskiej Dijon Maille
10 małych ziemniaków
2 łodygi posiekanego selera naciowego
1 czerwona cebula pokrojona w kostkę
4 jajka ugotowane na twardo
100 g jogurtu greckiego
1 łyżka majonezu
2 łyżki posiekanej kolendry
2 łyżki posiekanej dymki
Sól i pieprz do smaku
Olej do smażenia
1. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, wystudź i pokrój w plasterki, a następnie podsmaż na rumiany kolor i przełóż do miski.
2. W drugiej misce wymieszaj jogurt, majonez i musztardę.
3. Na patelnię wlej olej i podsmaż kilka minut szarpanego jackfruita, dodaj sos z grzybów shiitake, cebulę i smaż kolejne kilka minut, pod koniec dodaj do smaku sól oraz pieprz. Przełóż do miski z ziemniakami, dodaj seler naciowy, kolendrę i dymkę.
4. Jajka obierz i pokrój na ćwiartki, dodaj do sałatki i całość wymieszaj.
Święta bez mięsa mogą być tak samo pyszne i zdrowe, a dodatek typowych dla kuchni azjatyckiej składników ożywi tradycyjnie menu i na pewno zaskoczy Waszych gości. Zachęcamy Was zatem do testowania nowych smaków i łączenia ich z dotychczas Wam znanymi — nie tylko od święta, ale i na co dzień.

Najnowsze

Pyszne źródła magnezu
MATERIAŁ PROMOCYJNY
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze