Bezmięsne potrawy na wielkanocnym stole
JOANNA WASILUK • dawno temuWarto zaskoczyć swoich gości nieoczekiwanymi propozycjami. Na Wielkanocnym stole często pojawiają się ciężkostrawne sałatki. Do takich niewątpliwie należy potocznie nazywana jarzynowa. Zawiera ona dużą ilość majonezu i dzięki temu jest kaloryczna. A gdyby tak zaskoczyć naszych gości i zaproponować im sałatkę z egzotycznym jackfruitem? Poniżej przedstawiamy przepis
Przepis na sałatkę z jackfruitem
Składniki:
200 g Jackfruita zielonego szarpanego QF
100 g Sosu z grzybów shiitake House of Asia
1 łyżka Musztardy starofrancuskiej Dijon Maille
10 małych ziemniaków
2 łodygi posiekanego selera naciowego
1 czerwona cebula pokrojona w kostkę
4 jajka ugotowane na twardo
100 g jogurtu greckiego
1 łyżka majonezu
2 łyżki posiekanej kolendry
2 łyżki posiekanej dymki
Sól i pieprz do smaku
Olej do smażenia
1. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, wystudź i pokrój w plasterki, a następnie podsmaż na rumiany kolor i przełóż do miski.
2. W drugiej misce wymieszaj jogurt, majonez i musztardę.
3. Na patelnię wlej olej i podsmaż kilka minut szarpanego jackfruita, dodaj sos z grzybów shiitake, cebulę i smaż kolejne kilka minut, pod koniec dodaj do smaku sól oraz pieprz. Przełóż do miski z ziemniakami, dodaj seler naciowy, kolendrę i dymkę.
4. Jajka obierz i pokrój na ćwiartki, dodaj do sałatki i całość wymieszaj.
Święta bez mięsa mogą być tak samo pyszne i zdrowe, a dodatek typowych dla kuchni azjatyckiej składników ożywi tradycyjnie menu i na pewno zaskoczy Waszych gości. Zachęcamy Was zatem do testowania nowych smaków i łączenia ich z dotychczas Wam znanymi — nie tylko od święta, ale i na co dzień.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze