Mistrzowie drugiego planu – sprawdzone sałatki na grilla (i nie tylko)
JOANNA WASILUK • dawno temuGrillowanie głównie kojarzy nam się z soczystymi kawałkami mięsa. Chcemy jednak zwrócić uwagę, że nieodłącznym elementem dań z grilla są sałatki. I choć kochamy klasyczne smaki, podczas przygotowywania ich często dajemy upust swojej fantazji. Mając do dyspozycji całą gamę świeżych warzyw i owoców, spektrum możliwości wydaje się nieograniczone. Wzbogacając je oryginalnymi przyprawami i orientalnymi dodatkami, jesteśmy w stanie w kilka minut przenieść nasze kubki smakowe w najbardziej egzotyczne miejsca na ziemi.
Przepis na => Warzywa grillowane w sosie musztardowym
4 porcje
Czas: 30 minut
Poziom trudności: 1
Poziom ostrości: 1
Składniki:
1 puszka Jackfruita zielonego krojonego
1 papryka żółta
1 cukinia
1 bakłażan
1 czerwona cebula
1 papryka czerwona
100 g sera feta
3 łyżki szczypiorku
Marynata:
2 łyżeczki Pasty z czosnku, imbiru i chili
1 łyżka Musztardy miodowej dijon
5 łyżek oleju
Sposób przygotowania:
Jackfruita przełóż na sitko i dokładnie przepłucz pod bieżącą wodą i dobrze odciśnij. W misce wymieszaj składniki marynaty i podziel ją na dwie części. Do pierwszej dodaj pokrojone na mniejsze kawałki warzywa, drugą połowę odłóż. Ser feta pokrój w drobną kostkę. Grilluj warzywa na rumiany kolor, aż zmiękną. Następnie przełóż je do miski, dodaj pozostałą część marynaty i delikatnie wymieszaj. Na koniec gotową sałatkę posyp serem feta i szczypiorkiem.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze