Pol臋dwica w czerwonym pieprzu z sosem aioli z pieczonego czosnku i s艂odkimi ziemniakami
JOANNA WASILUK • dawno temu4 porcje
Sk艂adniki:
0,8kg pol臋dwicy wo艂owej (4 steki po 200g)
20g pieprzu czerwonego w ziarnie
S贸l morska
Pieczone Bataty:
0,7kg batat贸w
40ml oliwy z oliwek
10g soli morskiej
Majonez aioli:
3 g艂贸wki czosnku
10g soli morskiej
4szt. 偶贸艂tka
0,2l oliwy z oliwek
0,2l oleju
1艂y偶ka musztardy dijon
Sok z 陆 cytryny
S贸l, cukier, pieprz do smaku
Piekarnik nagrza膰 do 180*C. Zawin膮膰 w foli臋 aluminiow膮 ka偶d膮 g艂贸wk臋 czosnku z dodatkiem soli morskiej i 艂y偶k膮 oliwy z oliwek. Z batatami post膮pi膰 tak samo jak z czosnkiem.
Piec ok 1 godziny. Foli臋 ostro偶nie rozwin膮膰 i pozostawi膰 do wystudzenia. Czosnek wycisn膮膰 z 艂upinek, rozgnie艣膰 widelcem na papk臋. Bataty obra膰 ze sk贸rki i przetrze膰 na puree, doprawi膰 sol膮 i pieprzem do smaku
呕贸艂tka ucieramy mikserem z sokiem z cytryny i musztard膮 dijon, dolewamy cienkim strumieniem oliw臋 wymieszan膮 z olejem by uzyska膰 konsystencj臋 majonezu. Pod koniec doda膰 艂y偶k臋 wody, doprawi膰 sol膮, pieprzem i cukrem oraz doda膰 pieczony czosnek.
W mo藕dzierzu rozetrze膰 czerwony pieprz. Steki z pol臋dwicy obsypa膰 czerwonym pieprzem i skropi膰 olejem.
Grill nagrza膰 do 220*C. steki piec ok 5 minut z ka偶dej strony. Po odwr贸ceniu posoli膰 sol膮 morsk膮. Zdj膮膰 na desk臋 na 2 minuty by mi臋so odpocz臋艂o. Podawa膰 z puree z batat贸w i sosem aioli.
殴r贸d艂o przepisu: Ariete
Autor zdj臋cia: www.dwor-korona.pl
Ten artyku艂 nie ma jeszcze komentarzy
Poka偶 wszystkie komentarze