Polędwica w czerwonym pieprzu z sosem aioli z pieczonego czosnku i słodkimi ziemniakami



4 porcje
Składniki:
0,8kg polędwicy wołowej (4 steki po 200g)
20g pieprzu czerwonego w ziarnie
Sól morska
Pieczone Bataty:
0,7kg batatów
40ml oliwy z oliwek
10g soli morskiej
Majonez aioli:
3 główki czosnku
10g soli morskiej
4szt. żółtka
0,2l oliwy z oliwek
0,2l oleju
1łyżka musztardy dijon
Sok z ½ cytryny
Sól, cukier, pieprz do smaku
Piekarnik nagrzać do 180*C. Zawinąć w folię aluminiową każdą główkę czosnku z dodatkiem soli morskiej i łyżką oliwy z oliwek. Z batatami postąpić tak samo jak z czosnkiem.
Piec ok 1 godziny. Folię ostrożnie rozwinąć i pozostawić do wystudzenia. Czosnek wycisnąć z łupinek, rozgnieść widelcem na papkę. Bataty obrać ze skórki i przetrzeć na puree, doprawić solą i pieprzem do smaku
Żółtka ucieramy mikserem z sokiem z cytryny i musztardą dijon, dolewamy cienkim strumieniem oliwę wymieszaną z olejem by uzyskać konsystencję majonezu. Pod koniec dodać łyżkę wody, doprawić solą, pieprzem i cukrem oraz dodać pieczony czosnek.
W moździerzu rozetrzeć czerwony pieprz. Steki z polędwicy obsypać czerwonym pieprzem i skropić olejem.
Grill nagrzać do 220*C. steki piec ok 5 minut z każdej strony. Po odwróceniu posolić solą morską. Zdjąć na deskę na 2 minuty by mięso odpoczęło. Podawać z puree z batatów i sosem aioli.
Źródło przepisu: Ariete
Autor zdjęcia: www.dwor-korona.pl

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze