Czerwona herbata - właściwości, odchudzanie, dieta
Czarna, zielona, czerwona, biała. Aromatyzowana, z cytryną, sokiem malinowym, mlekiem. Słodka lub gorzka. Herbata jest od wieków jednym z ulubionych gorących napojów. Czerwona odmiana herbaty nie jest najchętniej wybierana. Dlaczego? Mało kto wie o cudownych właściwościach czerwonej herbaty...
1. Czerwona herbata — właściwości
Zanim będzie mowa o odchudzającym działaniu herbaty pu erh, słów kilka o zdrowotnych właściwościach czerwonej herbaty. Czerwona herbata ma bowiem duży wpływ na funkcjonowanie narządów wewnętrznych i całego organizmu.
Pozytywne działanie czerwonej herbaty to m.in.:
• oczyszczanie organizmu z toksyn dzięki właściwościom moczopędnym,
• pobudzanie do pracy układu trawiennego oraz jelit, a co za tym idzie, regulowanie procesu metabolizmu i przyspieszanie spalania tkanki tłuszczowej,
• obniżanie poziomu cholesterolu,
• poprawianie krążenia dzięki obniżeniu ciśnienia krwi,
• wzmacnianie układu odpornościowego,
• dostarczanie organizmowi niezbędnych minerałów, takich jak wapń, mangan czy fluor, niezbędny przy ochronie dziąseł i szkliwa zębów, a także białko,
• pobudzanie sprawności umysłowej poprzez wzrost koncentracji.
2. Czerwona herbata a odchudzanie
Czerwona herbata pu erh przyspiesza przemianę materii, w szczególności zaś wspomaga metabolizm tłuszczów. To bardzo ważne dla osób, które nie potrafią sobie odmówić obfitych i tłustych posiłków. Pijąc czerwoną herbatę pu erh bezpośrednio po takim daniu, sprawimy, że tłuszcze wchłaniane są w znacznie mniej skomplikowanej postaci, a większa ich ilość jest przetwarzana w energię. W taki sposób działają polifenole i enzymy. Regulacja produkcji żółci przez trzustkę oraz wspomaganie pracy żołądka sprawia, że proces spalania tłuszczów jest szybki i sprawny. Dodatkowo sprzyja mu teina – herbaciana odmiana kofeiny. Szczególnie pomocne w diecie jest picie herbaty liściastej.
Aby zobaczyć efekty czerwonej herbaty należy pić ok. 3 do 6 filiżanek herbaty w ciągu dnia. Nie mniej jednak czerwona herbata to jedynie dodatek do zdrowej diety. Należy pamiętać, że najważniejsza jest odpowiednia podaż posiłków oraz aktywność fizyczna. Jednak utrata wagi to nie jedyny efekt czerwonej herbaty. Dzięki czerwonej herbacie zapobiegniemy rozwojowi próchnicy, unormujemy ciśnienie krwi i usprawnimy pamięć. Parzenie czerwonej herbaty wymaga odrobiny wiedzy. Parzenie herbaty czerwonej różni się np. od parzenia herbaty czarnej. Temperatura odpowiednia do parzenia czerwonej herbaty to 90–96 stopni. Nie należy jednak trzymać suszu zbyt długo w wodzie. Warto jednak zauważyć, że czerwoną herbatę można parzyć więcej niż raz.
Joanna Wasiluk (Dudziec)
dietetyk
506 225 670
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze