Czerwona herbata - właściwości, odchudzanie, dieta
Czarna, zielona, czerwona, biała. Aromatyzowana, z cytryną, sokiem malinowym, mlekiem. Słodka lub gorzka. Herbata jest od wieków jednym z ulubionych gorących napojów. Czerwona odmiana herbaty nie jest najchętniej wybierana. Dlaczego? Mało kto wie o cudownych właściwościach czerwonej herbaty...


1. Czerwona herbata — wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci
Zanim będzie mowa o odchudzającym działaniu herbaty pu erh, słów kilka o zdrowotnych właściwościach czerwonej herbaty. Czerwona herbata ma bowiem duży wpływ na funkcjonowanie narządów wewnętrznych i całego organizmu.
Pozytywne działanie czerwonej herbaty to m.in.:
• oczyszczanie organizmu z toksyn dzięki właściwościom moczopędnym,
• pobudzanie do pracy układu trawiennego oraz jelit, a co za tym idzie, regulowanie procesu metabolizmu i przyspieszanie spalania tkanki tłuszczowej,
• obniżanie poziomu cholesterolu,
• poprawianie krążenia dzięki obniżeniu ciśnienia krwi,
• wzmacnianie układu odpornościowego,
• dostarczanie organizmowi niezbędnych minerałów, takich jak wapń, mangan czy fluor, niezbędny przy ochronie dziąseł i szkliwa zębów, a także białko,
• pobudzanie sprawności umysłowej poprzez wzrost koncentracji.

2. Czerwona herbata a odchudzanie
Czerwona herbata pu erh przyspiesza przemianę materii, w szczególności zaś wspomaga metabolizm tłuszczów. To bardzo ważne dla osób, które nie potrafią sobie odmówić obfitych i tłustych posiłków. Pijąc czerwoną herbatę pu erh bezpośrednio po takim daniu, sprawimy, że tłuszcze wchłaniane są w znacznie mniej skomplikowanej postaci, a większa ich ilość jest przetwarzana w energię. W taki sposób działają polifenole i enzymy. Regulacja produkcji żółci przez trzustkę oraz wspomaganie pracy żołądka sprawia, że proces spalania tłuszczów jest szybki i sprawny. Dodatkowo sprzyja mu teina – herbaciana odmiana kofeiny. Szczególnie pomocne w diecie jest picie herbaty liściastej.
Aby zobaczyć efekty czerwonej herbaty należy pić ok. 3 do 6 filiżanek herbaty w ciÄ…gu dnia. Nie mniej jednak czerwona herbata to jedynie dodatek do zdrowej diety. Należy pamiÄ™tać, że najważniejsza jest odpowiednia podaż posiÅ‚ków oraz aktywność fizyczna. Jednak utrata wagi to nie jedyny efekt czerwonej herbaty. DziÄ™ki czerwonej herbacie zapobiegniemy rozwojowi próchnicy, unormujemy ciÅ›nienie krwi i usprawnimy pamięć. Parzenie czerwonej herbaty wymaga odrobiny wiedzy. Parzenie herbaty czerwonej różni siÄ™ np. od parzenia herbaty czarnej. Temperatura odpowiednia do parzenia czerwonej herbaty to 90–96 stopni. Nie należy jednak trzymać suszu zbyt dÅ‚ugo w wodzie. Warto jednak zauważyć, że czerwonÄ… herbatÄ™ można parzyć wiÄ™cej niż raz.
Joanna Wasiluk (Dudziec)
dietetyk
506 225 670
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze