Pu-erh – właściwości, przygotowanie

Pu-erh to jeden z gatunków herbat czerwonych o wielu właściwościach zdrowotnych. Wspomaga odchudzanie, pomaga obniżyć cholesterol, jednak ma również skutki uboczne. Czy warto po nią sięgnąć?

1. Pu-erh – czym jest?
Herbata czerwona Pu-erh jest uprawiana w Chinach. W przeciwieństwie do herbaty czarnej jest poddawana procesowi fermentacji. Cechuje ją aromatyczny, gorzki smak i wyraźny, ziemno-korzenny aromat. Produkcja herbaty Pu-erh składa się z kilku etapów. Pierwszym z nich jest rozłożenie wilgotnych liści na słońcu. Podczas ich więdnięcia są osuszane oraz obracane. Następnie suche liście rozkłada się w specjalnym fermentacyjnym pomieszczeniu, gdzie są przykrywane i przechowywane przez kilka dni. Podczas leżakowania muszą mieć zapewnioną odpowiednią temperaturę i podwyższoną wilgotność. Po zakończonej fermentacji herbatę przekłada się do form i przechowuje w celu polepszenia walorów smakowych. Im herbata jest starsza, tym lepszy aromat ją wyróżnia. Herbaty Pu-erh można podzielić na dwie grupy:

• Pu-erh Shu – wytwarzane z listków poddawanych tlenowej obróbce
• Pu-erh Sheng – wytwarzane z liści surowych.

2. Pu-erh – jak przygotować?
W celu wydobycia głębi smaku, Pu-erh należy parzyć około 3–7 minut w miękkiej wodzie. Naczynie, w którym chcemy przygotować herbatę przed użyciem powinniśmy wyparzyć wrzątkiem. Prasowane herbaty nadają się do kilkukrotnego zaparzania.

3. Pu-erh – właściwości
Pu-erh reguluje pracę jelit, poprawia metabolizm oraz wspomaga układ pokarmowy. Znana jest z właściwości odchudzających, które zawdzięcza enzymom i taninom. Czerwona herbata obniża cholesterol, poprawia pamięć, a nawet chroni przed chorobami nowotworowymi. W dolegliwościach związanych z przejedzeniem Pu-erh również radzi sobie doskonale pobudzając wydzielanie soków trawiennych. Dzięki składnikom polifenolowym może poradzić sobie z grypą, przeziębieniem lub stanami zapalnymi. Herbata Pu-erh leczy również kaca, wzmacnia ciało, poprawia pamięć
i uspokaja.

Niektóre z herbat Pu-erh zawierają znaczne dawki fluoru. Należy pić je z umiarem, gdyż w dużych ilościach mogą doprowadzić do fluorozy. Choroba ta objawia się bólami brzucha, wymiotami, problemami z zębami, a nawet obrzękiem płuc.

4. Pu-erh – cena
Cena Pu-erh zaczyna się od około 5 złotych. Za droższe odmiany będziemy musieli zapłacić nawet kilkadziesiąt złotych. Pu-erh, mimo kilku skutków ubocznych, posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jeśli zależy nam na zgubieniu zbędnych kilogramów lub mamy problemy z trawieniem, możemy śmiało przetestować ten produkt.

Joanna Wasiluk (Dudziec)
Dietetyk
506 225 670

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Diety i odchudzanie:

RYŻ BASMATI CIECIORKA - WŁAŚCIWOŚCI I ZASTOSOWANIE OLEJ LNIANY Czy ćwiczenia na mięśnie brzucha spalą mi oponkę z brzucha ? 5 Grzechów Głównych Podczas Odchudzania Odchudzanie nie musi być trudne – jak skutecznie schudnąć? Czy da się odżywiać szybko i zdrowo? GABA, co to jest? jak działa? jak stosować? Ultraformer II - Technologia HIFU na wiotką skórę Lek na otyłość na receptę Dlaczego tyjemy? Facefitness, czyli jak w naturalny sposób usunąć zmarszczki? Kilka kroków, które pomogą Ci zrzucić zbędne kilogramy! Wyszczuplij się… zimnem! JAK ZDROWO I SKUTECZNIE WRÓCIĆ DO FORMY Woda ananasowa na odchudzanie i dla zdrowszej tarczycy! Przemiana materii, czym jest i czy mamy na nią wpływ? Glutaminian sodu – co warto wiedzieć. Bananowa owsianka | Szybki sposób! Najsłodszy dzień w roku – Tłusty Czwartek! UJEMNE KALORIE - hit matki natury! Rusz w końcu swoje tłuste dupsko, czyli odchudzanie dla opornych. Metoda małych kroków, czyli jak zacząć odchudzanie? Kortyzol – Hormon XXI wieku