Cieciorka - właściwości, zastosowanie oraz przepisy
JOANNA WASILUK • dawno temuCieciorka to roślina z rodziny bobowatych, nazywa się ją także grochem włoskim. Występuje ona w obszarze śródziemnomorskim, w suchych, widnych lasach oraz na klifach. Potrawy z cieciorką powinniśmy włączyć do swojego codziennego menu, ponieważ ma ona doskonały wpływ na nasz organizm i posiada wyjątkowe właściwości.
1. Cieciorka — charakterystyka
Cieciorka ma niestandardowy wygląd. Ziarna cieciorki są jasnopomarańczowe i mają dziwny kształt przypominający orzeszki. Cieciorka ma dosyć delikatny oraz słodki smak, który może przypominać smak orzechów. Zastosowanie cieciorki w kuchni może być bardzo wszechstronne — można z niej stworzyć zupy, gulasze, sałatki, a także dania jednogarnkowe.
2. Cieciorka — właściwości
Cieciorka zawiera bogactwo cennych składników odżywczych, takich jak witaminy oraz mikroelementy. Cieciorka zawiera witaminy z grupy B, takie jak witamina B9 oraz B6, a także mikroelementy takie jak żelazo, magnez, fosfor, cynk i potas. Innym ważnym składnikiem odżywczym cieciorki jest potas. W celach leczniczych wykorzystuje się ziarna oraz liście cieciorki.
Według wielu osób cieciorka ma działanie przeciwbólowe, takie jak łagodzenie bólów głowy oraz bólów gardła. Wspomaganie procesów trawienia układu pokarmowego w postaci spożywania naparu z liści ciecierzycy również jest popularne. Okłady z liści cieciorki mogą nam pomóc w przypadku zwichnięcia, a spożywanie ciecierzycy dobrze wpływa na odporność naszego organizmu, ponieważ uzupełnia niedobory witamin lub minerałów.
Duża zawartość cynku oraz witaminy B6 w cieciorce pozytywnie wpływa na stan naszej skóry oraz włosów, a bogactwo kwasów nienasyconych pomoże nam obniżyć poziom niekorzystnego cholesterolu LDL, który przyczynia się do rozwoju poważnych chorób układu sercowego, takich jak miażdżyca. Jednocześnie nienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w cieciorce pomogą odbudować poziom cholesterolu HDL, który zapewni nam dodatkową ochronę przed zawałem lub miażdżycą.
3. Cieciorka — przepisy
Istnieje wiele przepisów na cieciorkę. Najpopularniejsze przepisy na cieciorkę to sałatki, dania na ciepło, a także pasty do smarowania. Poniżej znajdziecie przepisy na cieciorkę: sałatka z ciecierzycy i pomidorów, a także cholay.
3.1. Cieciorka — sałatka z ciecierzycy i pomidorów
Aby wykonać dobrą i pełną wartości odżywczych sałatkę z cieciorki oraz pomidorów i czerwonej cebuli, należy w dużym naczyniu zmieszać następujące produkty:
• cieciorka, jedna puszka
• posiekana natka pietruszki
• jedna posiekana cebulę czerwoną
• dwa ząbki czosnku zgniecione lub drobno starte
• dwa posiekane pomidory
• pieprz i zioła prowansalskie
• trzy łyżki oliwy z oliwek
• jedna łyżka soku z cytryny.
Po dokładnym zmieszaniu produktów, całość wstawiamy do lodówki na dwie godziny. Uzyskujemy pyszną i zdrową sałatkę z cieciorki pełną składników odżywczych.
3.2. Hummus z ciecierzycy
Hummus to bardzo popularna potrawa na Bliskim Wschodzie. Wywodzi się z Egiptu i Lewantu. Do przyrządzenia hummusu z ciecierzycy będziemy potrzebować:
• około 400 g ciecierzycy
• ząbek czosnku
• łyżeczka soku z cytryny
• łyżka mielonego kminu rzymskiego
• 4–5 łyżek tahini
• łyżka oliwy extra vergine
• pieprz
Odsączamy ugotowaną ciecierzycę, następnie dodajemy kilka łyżek wody z gotowania i miksujemy. Podczas rozdrabniania dodajemy pastę tahini, sok z cytryny, kmin rzymski, oliwę, czosnek oraz szczyptę pieprzu. W celu uzyskania odpowiedniej konsystencji podczas miksowania należy dodać trochę wody, która została nam z gotowania.
3.3. Cieciorka — cholay
Potrawa cholay to inaczej ciecierzyca w curry, potrawa wywodząca się z Indii. Do wykonania tej potrawy potrzebować będziemy:
• 500 ml wody
• jedna torebka herbaty
• jeden liść laurowy
• cieciorka, dwie puszki
• dwie łyżki oleju
• jedna cebula drobno posiekana
• trzy posiekane pomidory
• jeden rozgnieciony lub starty ząbek czosnku
• jedna łyżeczka świeżego imbiru
• jedna łyżeczka kurkumy
• pieprz
Do garnka wlewamy wodę, wkładamy torebkę herbaty i doprowadzamy do wrzenia. Do wody wkładamy pół szklanki cieciorki i wyciągamy herbatę. Po podgrzaniu cieciorkę odcedzamy i odstawiamy. Na patelni podgrzewamy cebulę na oleju i dorzucamy ciecierzycę wraz z pomidorem. Dodajemy pozostałe składniki i gotujemy przez około pięć minut.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze