Smoothie - przepisy. Jak zrobić smoothie?
JOANNA WASILUK • dawno temu • 1 komentarzCo to jest smoothie? Smoothie to koktajl na bazie owoców i warzyw. Pyszny i orzeźwiający, znakomity na każdą porę roku. Jeśli zastanawiacie się, jak zrobić smoothie, to nie mogliście lepiej trafić. Poniżej znajdziecie pięć przepisów na smoothie.
1. Przepisy na smoothie — szpinak i woda kokosowa
• 1 szklanka wody kokosowej, • ½ gruszki, • ½ awokado, • 1 szklanka szpinaku, • 1 łyżka nasion lnu, • ½ szklanki wody.
Wrzuć wszystkie składniki do blendera i dobrze zmiksuj. Jeśli uznasz, że koktajl jest zbyt gęsty, dodaj więcej wody. Najlepsza konsystencja to taka, którą z łatwością wypijesz, a nie będziesz musiał jeść łyżeczką.
Ten rodzaj smoothie dzięki zawartości zdrowych tłuszczów z awokado, zapewni poczucie sytości na kilka długich godzin. Dodanie wody kokosowej i gruszki nada słodki smak i kremową, przyjemną konsystencję.
2. Przepisy na smoothie — szpinak i mleko migdałowe z miętą
• 1 i ½ szklanki mleka migdałowego, • 1 szklanka szpinaku, • 2 łyżki kakao w proszku, • liście z 5 łodyg mięty, • 4 kostki lodu, • kilka kropel naturalnego ekstraktu waniliowego.
Wystarczy zblendować wszystkie składniki i dodać kostki lodu.
Jeśli nie jesteś przekonany do sklepowego mleka roślinnego, z powodzeniem możesz zrobić mleko migdałowe w domu. Wystarczą tylko migdały, woda źródlana i chęci. Naprawdę warto!
3. Przepisy na smoothie — banan z jagodą i mlekiem migdałowym
• 1 szklanka mleka migdałowego, • ½ szklanki wody kokosowej, • ½ banana, • ½ szklanki jagód, • 1 łyżka jaglanej • 1 łyżeczka spiruliny, • 1 miarka białka waniliowego.
Dzięki dodatkowi białka to doskonałe smoothie dla wszystkich tych, którzy po pracy udają się na siłownię, chcąc pracować nad swoją sylwetką. To najlepszy koktajl, który poprawi humor, ponieważ ma wszystko, co może wpływać na nasz dobry nastrój: słodki smak, przeciwutleniacze i zdrowe tłuszcze, a przede wszystkim pyszny smak.
4. Przepisy na smoothie — szpinak z kaki i mlekiem migdałowym
• 1 szklanka mleka migdałowego, • 1 owoc kaki, • 1 garść szpinaku, • ½ łyżeczki cynamonu, • ¼ łyżeczki kardamonu, • ½ łyżeczki naturalnego ekstraktu waniliowego.
To idealna propozycja na śniadanie w chłodne, zimowe poranki. Dzięki zawartości orientalnych przypraw nasz organizm nie poczuje minusowych temperatur na dworze. Jeśli nie przepadasz za zbytnią słodyczą, owoc kaki możesz zastąpić dynią, a uzyskasz równie intensywny, energetyzujący pomarańczowy kolor.
Szpinak zapewni ci witaminę A, dzięki której będziesz cieszyć się piękną skórą, ostrym wzrokiem i wzmocnioną odpornością. Szpinak jest dobrym źródłem magnezu, dzięki temu wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego, zmniejsza podatność na stres, zapobiega bólom głowy.
5. Przepisy na smoothie – jarmuż z sokiem jabłkowym i cytryną
• ½ szklanki wody, • ½ szklanki soku jabłkowego, • 1 szklanka jarmużu, • ¼ zielonego jabłka, • ½ cytryny, • plasterek imbiru, • ¼ łyżeczki pieprzu cayenne, • 1 łyżka syropu klonowegolub miodu.
Dzięki temu koktajlowi przygotujesz swój organizm na weekendowe szaleństwo. Zawarte w nim składniki pozwolą oczyścić twoje ciało z toksyn i wspomogą odporność, która będzie ci potrzebna na przełomie zimy i wiosny. Niech to smoothie na stałe zagości w twoim menu, a zobaczysz, że składniki odżywcze i oczyszczające (m.in. błonnik) sprawią, że kłopoty z trawieniem staną się przeszłością.
Joanna Wasiluk (Dudziec)
Dietetyk
506 225 670
Ten artykuł ma 1 komentarz
Pokaż wszystkie komentarze