Jaja - kalorie i wartości odżywcze

Nieustannie toczą się dyskusje na temat tego, czy spożywanie jajek jest zdrowe, czy szkodliwe. Ile kalorii ma jajko i czy warto je dodawać do zbilansowanej diety? Jajka są bogactwem witaminy D, która jest niezbędna do rozwoju układu kostnego, poprawia funkcjonowanie układu krążenia, a także co ważne sprzyjają utrzymaniu szczupłej sylwetki.

1. Ile kalorii ma jajko
Ugotowane jajko ważące około 50–60 gramów w ok. 76 proc. składa się z wody, 13 proc. składu to białko, 11 proc. to tłuszcze, a węglowodany to zaledwie jedynie 1 proc. Jajko jest także idealnym źródłem energii. Aż 64 proc. energii pochodzi z tłuszczów zawartych w jajku, 34 proc. pochodzi z białka, a 3 proc. z węglowodanów.
Jajko jest idealną przekąska dla osób, które w swojej diecie szukając źródła białka. Dodatkowo zawiera duże ilości wapnia i kwasów tłuszczowych jednonienasyconych.
Kaloryczność jajka na miękko — porcja 60 g — to 88,2 kalorii. Kaloryczność jajka na twardo to 93 kalorie.

Surowe białko jajka zawiera jedynie 48 kcal, jednak po obróbce termicznej zawartość kalorii w jajkach wzrasta. W przeliczeniu na 100 gramów jedno ugotowane jajko dostarcza organizmowi od 150 do 155 kcal. W przeliczeniu na sztuki jedno jajko ugotowane to 80 -90 kcal.

Jajecznica z jednego jajka to około 170 kcal. Jedno jajko sadzone to około 130 kcal. Omlet zrobiony z jednego jajka to również ok. 130 kcal.

Zawartość tłuszczów w jajku zwiększa się wraz z formą ich przygotowania. Wiele jednak zależy od ilości i rodzaju użytego tłuszczu, na którym smażymy jajka. Jajko smażone, jajko z bekonem czy innymi dodatkami automatycznie zwiększa swoją kaloryczność.

2. Wybór jajek
Wartość odżywcza jajek w dużej mierze zależy również od sposobu odżywiania kur. Najwięcej wartości posiadają te, które pochodzą z ekologicznych gospodarstw. Jak jednak rozpoznać czy jajka pochodzą od kur hodowanych w klatce, czy z hodowli ściółkowej?
Wystarczy spojrzeć na widoczny na jajkach 11 cyfrowy ciąg liczb. Kod zaczynający się od 0 to uprawa ekologiczna, 1 to jaja z chowu na wolnym wybiegu, 2 to jajka z chowu ściółkowego, a 3 z chowu klatkowego.

3. Kalorie i wartości odżywcze jajka
Ile kalorii ma jajko i co w sobie zawiera? Oto odpowiedź -100 g jajka zawiera następujące witaminy i minerały:
• Kalorie - (wartość energetyczna) 143 kcal / 599 kJ
• Białko — 12,56 g
• Tłuszcz ogółem — 9,51 g
• Kwasy tłuszczowe nasycone — 3,126 g
• Kwasy tłuszczowe jednonienasycone — 3,658 g
• Kwasy tłuszczowe wielonienasycone — 1,911 g
• Kwasy tłuszczowe omega-3 — 102 mg
• Kwasy tłuszczowe omega-6 — 1578 mg
• Węglowodany — 0,72 g
• Błonnik pokarmowy- 0 g
• Witamina A — 540 I.U.
• Witamina D — 82 I.U.
• Witamina E — 1,05 mg
• Witamina K — 0,3 µg
• Witamina C — 0 mg
• Witamina B1 — 0,040 mg
• Witamina B2 — 0,457 mg
• Witamina B3 (PP) - 0,075 mg
• Witamina B6 — 0,170 mg
• Kwas foliowy — 47 µg
• Witamina B12 — 0,89 µg
• Kwas pantotenowy — 1,533 mg
• Wapń — 56 mg
• Żelazo- 1,75 mg
• Magnez — 12 mg
• Fosfor — 198 mg
• Potas — 138 mg
• Sód — 142 mg
• Cynk — 1,29 mg
• Miedź — 0,07 mg
• Mangan — 0,03 mg
• Selen — 30,7 µg
• Fluor — 1,1 µg
• Cholesterol — 372 mg

Joanna Wasiluk (Dudziec)
506 225 670

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Diety i odchudzanie:

Błędy dietetyczne Oni schudli 10 kilo. Jak się zmienili i jak to osiągnęli? Koktajl oczyszczający jelito grube na bazie soku z jabłek Szczupła w każdym wieku — jak nie przytyć po 20., 30., 40. i 50.? Dlaczego po obiedzie mamy ochotę na słodycze? 5 dziwnych, ale skutecznych trików dietetycznych Waga Fitbit Aria dla aktywnych Jak odchudzić sałatkę? Blogerka Fenella Scarlett McCall wygląda szczuplej, ważąc więcej „Jak mogę zrzucić wałeczek tłuszczu na dole brzucha?” Mroźne Specjały marki Netto Produkty bogate w żelazo