Zdrowe koktajle - korzyści, przepisy

Od jakiegoś czasu coraz popularniejsze w Polsce stają się koktajle dietetyczne. Koktajle to świetny sposób na rozpoczęcie dnia zdrową dawką witamin, błonnika, minerałów i wielu innych cennych składników odżywczych. Zdrowe koktajle są przy tym tak przygotowane, że nie powodują wzrostu wagi, a wręcz przyczyniają się do jej spalania.

1. Zdrowe koktajle — korzyści

W Polsce bardzo popularne były koktajle przygotowywane z warzyw i mleka lub jogurtu czy śmietany, jednak niekiedy są one dosyć kaloryczne, zatem jeśli chcemy schudnąć pijąc pyszne koktajle, powinniśmy zwrócić naszą uwagę w stronę zielonych koktajli dietetycznych, przygotowywanych z owoców, warzyw i liści.
Właściwości zdrowych koktajli to przede wszystkim wysoka zawartość witamin, soli mineralnych oraz błonnika. Oprócz tego, w składzie koktajli znajdziemy dużo błonnika, który pomoże nam w zaparciach, przyspieszy metabolizm i pomoże nam w problemach z wypróżnianiem, takich jak zaparcia, które często są efektem błędów żywieniowych.
Koktajle zawierają również bardzo duże stężenie antyoksydantów, które występują w dużej ilości właśnie w warzywach, owocach i zielonych liściach.
Chlorofil zawarty w liściach i zielonych warzywach jest już bardzo bogatym źródłem antyoksydantów.
Dzięki dużej zwartości błonnika i antyoksydantów, a także minerałów i witamin, koktajle doskonale sycą, sprawiając, że nie mamy ochoty na zaglądanie do lodówki co kilka minut, a także dostarczają prawdziwą bombę witaminową, za którą nasz organizm na pewno nam podziękuje wspaniałym samopoczuciem.

2. Koktajle dietetyczne — przepisy

Koktajl pomidorowo-bazyliowy zawiera bardzo dużo cennego potasu, który doskonale wpłynie na pracę naszego mózgu. Oprócz tego, ma on doskonały, włoski smak i nie zawiera dużej ilości kalorii.
Do wykonania koktajlu pomidorowo-bazyliowego potrzebować będziemy trzech dużych pomidorów, świeże liście bazylii, kilka orzechów włoskich oraz oliwę.
Aby wykonać ten koktajl, obieramy pomidory ze skóry a następnie kroimy je na kawałki. Wrzucamy je do blendera, razem z garścią orzeszków i garścią bazylii, doprawiamy do smaku i miksujemy do uzyskania płynnej konsystencji.
Koktajl z selerem i kiwi wykonujemy przy użyciu łodygi selera naciowego, dwóch dużych owoców kiwi, połówki banana i łyżki miodu. Aby wykonać koktajl z selerem i kiwi obieramy kiwi i seler, a następnie myjemy je dokładnie i kroimy na małe kawałki. Miksujemy je w blenderze z dodatkiem miodu, połówki banana i wody.
W ten sposób otrzymujemy doskonały koktajl o pysznym smaku, który zawierać będzie bardzo mało kalorii ze względu na to, że seler naciowy to jedno z najmniej kalorycznych warzyw.
Do przygotowania koktajlu pomarańczowo-grejpfrutowego potrzebować będziemy dwóch grejpfrutów, pomarańczy i łyżki miodu.
Owoce obieramy, myjemy i miksujemy w blenderze z dodatkiem łyżki miodu. Efekt będzie bardzo soczysty, i słodki, a duża zawartość witamin i błonnika doskonale wpłynie na nasz organizm.

Joanna Wasiluk (Dudziec)
Dietetyk
506 225 670

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

LIPA - właściwości i zastosowanie Przepisy na smoothie Morwa czarna – właściwości, zastosowanie Wegetariańska wigilia i Boże Narodzenie Pomysł na zdrowe i sycące śniadanie "na wynos" Omlet na słodko z brzoskwiniami i orzechami Zadbaj o formę przed ślubem! Omlet na słono Co Polacy wiedzą o białku? Zielone warzywa - dlaczego warto je jeść? Niezwykła moc owoców jagodowych Proteiny dieta ZABURZENIA ODŻYWIANIA - ANOREKSJA, BULIMIA, ORTOREKSJA, KOMPULSYWNE ZAJADANIE Jak mieć więcej energii? Jak być fit? Kamica Żółciowa – przyczyny, objawy oraz żywienie Zdrowa dieta urody Ci doda! Kondycja włosów a dieta Zdrowe muffinki dyniowe Wegański chlebek bananowy - bez mąki, jajek i mleka Cytrusowa moc! Batatowe love - czyli bezglutenowe kotleciki z batata Wegańskie Rafaello bez pieczenia 6 AFRODYZJAKÓW na WALENTYNKI i nie tylko… Sól nie taka straszna.