Kasza jaglana - dlaczego warto ją jeść
JOANNA WASILUK • dawno temuKasza jaglana to świetny posiłek w sam raz na początek dnia. Kasza jaglana na śniadanie to doskonały pomysł dla osób chcących dbać o zdrowie, ponieważ kasza jaglana zawiera wiele cennych składników odżywczych, których nie znajdziemy w takiej kombinacji w innych produktach naturalnych. Spożywanie kaszy jaglanej na śniadanie powinny rozważyć także osoby prowadzące aktywny tryb życia i ćwiczące na siłowni, ponieważ jest ona źródłem naturalnej energii i łatwo przyswajalnego białka pochodzenia roślinnego.
1. Kasza jaglana na śniadanie — dlaczego warto ją jeść?
Kasza jaglana na śniadanie nie jest standardowym posiłkiem, zazwyczaj kaszę jaglaną spożywamy na obiad, jako dodatek do mięs, ryb lub warzyw.
Zastępuje ona często ziemniaki, ryż lub makaron, ponieważ niektóre gatunki tych produktów mogą zawierać wiele kalorii, nie dostarczając przy tym organizmowi dużej dawki cennych składników odżywczych.
To, że kaszy jaglanej nie spożywa się zazwyczaj na śniadanie, nie oznacza, że nie możemy zacząć tego robić. Kasza jaglana ma pyszny, delikatny smak, który doskonale wpasuje się w różne rodzaje śniadań i dostarczy nam doskonałą porcję naturalnej energii oraz potrzebnych składników odżywczych na sam początek dnia.
Osoby lubiące ciepłe śniadania również powinny rozważyć kaszę jaglaną na śniadanie. Przygotowanie kaszy jaglanej na śniadanie nie trwa długo — w około dwadzieścia minut będziemy w stanie przygotować ciepły, sycący posiłek.
2. Kasza jaglana na śniadanie — na słodko
Do przygotowania kaszy jaglanej na śniadanie potrzebować będziemy:
• 600 mililitrów mleka
• ¾ szklanki kaszy jaglanej
• dwie duże łyżki miodu
• płatki migdałów
• 4 śliwki
Aby przygotować to śniadanie, zagotowujemy mleko i dodajemy do niego przelaną wrzątkiem kaszę jaglaną. Po wrzuceniu kaszy jaglanej do mleka zmniejszamy ogień i podgrzewamy kaszę przez 15 minut, co jakiś czas mieszając.
Kroimy śliwki w ćwiartki, pestki wyrzucamy. Na sam koniec do kaszy dodajemy miód oraz płatki migdałów i mieszamy. Wykładamy na talerz i układamy na nim śliwki. Możemy dodać cukru lub cynamonu, jeśli chcemy, żeby smak kaszy jaglanej na śniadanie był słodszy.
Kasza jaglana jest niezwykle wszechstronnym produktem, z którego można przyrządzić wiele posiłków
3. Kasza jaglana na śniadanie — z warzywami
Kaszę jaglaną na śniadanie możemy spożywać również z warzywami.
Do wykonania takiego śniadania potrzebować będziemy:
• jednego woreczka kaszy jaglanej (100 gramów),
• olej roślinny
• warzywa takie jak pomidory, rzodkiewka, świeży ogórek, papryka, pietruszka lub awokado
Wcześniej ugotowaną kaszę jaglaną mieszamy z pokrojonymi w kostkę warzywami, dodajemy łyżkę oleju i mieszamy. Całość przyprawiamy solą i pieprzem oraz ziołami.
W ten sposób otrzymujemy pyszną sałatkę z warzyw z dodatkiem kaszy jaglanej, która idealnie nadaje się na rozpoczęcie dnia z porcją wspaniałych witamin i białka.
Kasza jaglana na śniadanie to doskonała propozycja. Przepisy na kaszę jaglaną na śniadanie możemy dowolnie modyfikować, ponieważ kasza jaglana ze względu na swój delikatny smak doskonale łączy się z innymi smakami. Zamiast śliwek dodać możemy inne owoce, a także eksperymentować z różnymi przyprawami i rodzajami mleka.
Joanna Wasiluk (Dudziec)
dietetyk
506 225 670
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze