WITAMINA D
JOANNA WASILUK • dawno temuWITAMINA D - WITAMINA SŁOŃCA Dlaczego warto suplementować witaminę D?
Przyjemniej jest czerpać witaminę D z promieni słonecznych. W rzeczywistości jednak nie jest to proste a czasem nawet niemożliwe.
W sezonie letnim najczęściej nie wystawiamy naszego ciała na działanie słońca na tyle, żeby organizm mógł wytworzyć odpowiedni poziom witaminy D3. W sezonie jesienno-zimowym korzystanie ze słońca w takim stopniu, w jakim go potrzebujemy, jest wręcz niemożliwe.
Oczywiście bardzo ważna jest dieta, niestety sama dieta nie wystarczy.
Bardzo rzadko polecam suplementację, ale w tym przypadku jest niezbędna, tym bardziej że według statystyk w Polsce aż 90% osób ma zbyt niski poziom "witaminy słońca".
Jakie są objawy niedoboru witaminy D?
bóle mięśni i kości,
osteoporoza
zmęczenie i senność, ogólne osłabienie
zspadek odporności,
wypadanie włosów, suchość skóry
apatia, rozdrażnienie i spadek nastroju,
choroby dziąseł,
powolne gojenie ran
zwiększona wrażliwość na ból,
problemy trawienne
Prawidłowa suplementacja witaminy D
Na początku DIETA I AKTYWNOŚĆ FIZYCZNA
Źródłem witaminy D są:
ryby morskie (najlepiej gotowane lub pieczone),
jajka,
mleko i produkty mleczne,
wątróbka,
oleje roślinne,
sery żółte, pleśniowe i dojrzewające
Zalecane dawki witaminy D:
0 – 6 miesięcy: 400 IU/dzień
6 – 12 miesięcy: 400–600 IU/dzień
Dzieci i młodzież: 600–1000
Dorośli: 800–2000 IU/dzień
Kobiety w ciąży: 1500–2000 IU/dzień
Wcześniaki: 400–800 IU/dzień
Dzieci i młodzież otyła: 1200–2000 IU/dzień
Joanna Wasiluk (Dudziec)
Dietetyk
tel. 506 225 670
e-mail: joanna.wasiluk@o2.pl
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze