Ostatki 2020. Fit przepisy na pączki i faworki
JOANNA WASILUK • dawno temu • 2 komentarzeOstatki 2020 wypadają 25 lutego. Jeśli zaszaleliście w tłusty czwartek, to poniżej znajdziecie fit przepisy na zdrowe pączki i faworki.
Fit przepis — Pełnoziarniste faworki
(około 15–16 sztuk):
• 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
• 0,5 szklanki mąki żytniej
• 1 żółtko
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• ok. 130 g jogurtu naturalnego lub naturalnego serka homogenizowanego
• 1–2 łyżki stewii
Faworki – jak zrobić?
Mąkę łączymy z pozostałymi składnikami i wyrabiamy, aż powstanie gładkie ciasto, które będzie odchodzić od rąk. Bijemy tłuczkiem do mięsa z różnych stron przez chwilę, by dodatkowo je napowietrzyć. Wkładamy je do lodówki na około 30 min, po czym wałkujemy najcieniej jak się da. Kroimy w prostokąty, w każdym pośrodku wykrawamy otwór, po czym krótszy bok prostokąta przewlekamy przez niego. Faworki układamy na papierze do pieczenia i wstawiamy do pieca na 10–15 min na 170 stopni (najlepiej z termoobiegiem, ale wtedy szybko się rumienią). Uważamy, żeby faworki się nie przypaliły.
Fit przepis — Dietetyczne faworki
(około 45 sztuk)
• 1 szklanka mąki pszennej razowej
• 0,5 szklanki mąki żytniej
• 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
• 3 łyżki fruktozy lub 6 łyżek syropu z agawy lub 3 łyżki słodzika w proszku np. stewii lub ksylitolu (cukier brązowy też może być)
• 1 żółtko
• 180 g jogurtu naturalnego
• cukier puder do posypania
Faworki – jak zrobić?
Wszystkie składniki mieszamy w misce. Gdy się połączą, zagniatamy ciasto w kulę. Aby napowietrzyć ciasto, rzucamy ciastem mocno o blat lub bijemy je tłuczkiem do mięsa. Po paru minutach napowietrzania wkładamy ciasto do lodówki.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blachy wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto cienko rozwałkowujemy i wykrawamy prostokąty. Na środku każdego robimy nożem dziurkę. Przez dziurkę przewlekamy krótszy bok prostokąta. Gotowe ciasta układamy na blasze i pieczemy około 13 minut. Gdy się zarumienią, są gotowe. Faworki posypujemy grubo przesianym cukrem pudrem.
Takie faworki z mąki pełnoziarnistej są miękkie zaraz po upieczeniu, później twardnieją, dlatego najlepiej przechowywać je w puszce, na drugi dzień powinny zmięknąć.
Fit przepis – pączki
Przepisy na pączki dietetyczne, pączki pieczone, nie mają na celu uzyskania takiego samego rodzaju pączków, co te smażone na smalcu, bo nie jest to możliwe.
Klasyczne pączki są puszyste za sprawą białej mąki i szybkiego wyrastania podczas smażenia w głębokim tłuszczu.
Niskokaloryczne pączki trochę bardziej przypominają słodkie bułki drożdżowe niż tradycyjne pączki, a można je upiec z niskosłodzoną (najlepiej cukrem brzozowym lub fruktozą) marmoladą lub gorzką czekoladą i posypać cukrem pudrem z ksylitolu. Zamiast zwykłej, białej mąki wykorzystamy mąkę orkiszową, a jeszcze lepszy efekt dietetyczny i obniżony indeks glikemiczny będą miały te przygotowane z mąki razowej. Pączki można udekorować polewą z gorzkiej czekolady.
Pączki – jak zrobić?
(około 8–10 sztuk)
szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska
Składniki:
Nadzienie (do wyboru) (opcjonalnie):
• budyń waniliowy (ugotowany na 500 ml mleka, słodzony cukrem brzozowym)
• kisiel (ugotowany na 500 ml świeżo wyciskanego soku z pomarańczy i 2 łyżkach mąki ziemniaczanej lub ryżowej)
Ciasto:
• 2 szklanki mąki (przesiana; najlepsza będzie mąka orkiszowa typ 630, można też wykorzystać mąkę razową)
• 0,5 szklanki mleka
• 10 g drożdży
• 2 łyżki cukru
• szczypta soli
• 1 jajko
• 1 łyżka masła (stopione)
Ciasto (opcjonalnie):
• 1 łyżka ekstraktu z wanilii lub miąższ z ½ laski waniliowej, albo skórka starta z ½ cytryny
Dodatkowo:
• 1 jajko lub 1 białko (rozkłócone; do posmarowania pączków przed pieczeniem)
Polewa lub posypka (do wyboru) (opcjonalnie):
• cukier puder z ksylitolu lub fruktoza
• polewa z gorzkiej czekolady
1. Drożdże kruszę do miseczki, zalewam kilkoma łyżkami ciepłego (ale nie gorącego) mleka, dosypuję 1 łyżkę cukru i taką ilość mąki, żeby po wymieszaniu uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Odstawiam na kilka-kilkanaście minut w ciepłe miejsce, bez przeciągów, do mocnego zabąbelkowania.
2. Wyrośnięty rozczyn i pozostałe składniki na ciasto, oprócz masła, wyrabiam ręcznie lub za pomocą miksera na gładkie, luźne ciasto. Odstawiam na chwilę pod przykryciem, a kiedy ciasto zacznie pracować i wyrastać, dodaję masło i wyrabiam całość na gładko.
Ciasto powinno odchodzić od boków miski, ale będzie lepić się lekko do ręki. W razie potrzeby można dosypywać dodatkową mąkę, ale ważne, żeby nie było jej zbyt dużo — ze względu na małą ilość tłuszczu pączki po upieczeniu mogłyby wyjść zbyt suche.
3. Przykrywam ściereczką, odstawiam w ciepłe miejsce bez przeciągów, na ok. 1 godzinę, do podwojenia objętości.
4. Przekładam ciasto na stolnicę, delikatnie przyciskam palcami, żeby się odgazowało i ponownie, krótko, wyrabiam. Dzielę na dwie równe części, z zewnątrz obsypuję mąką, żeby nie kleiło się do stolnicy i wałkuję na grubość ok. 1,5 cm.
5. Na cieście — przełożonym na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia — układam, w odstępach ok. 10 cm, po 1 łyżce wystudzonego budyniu lub kisielu. Przykrywam delikatnie drugą warstwą ciasta od góry i lekko dociskam.
6. Za pomocą dużej szklanki wokół każdej „górki” utworzonej przez nadzienie wycinam pączek.
7. Przykrywamy wycięte pączki i odstawiam w ciepłe miejsce, bez przeciągów, na ok. 30 minut, do podrośnięcia i napuszenia.
8. Smaruję pączki rozkłóconym jajkiem lub białkiem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 °C (góra + dół). Piekę przez ok. 8–10 minut. Od razu po upieczeniu wyjmuję z piekarnika.
9. Wystudzone pączki posypuję cukrem pudrem lub dekoruję polewą z gorzkiej czekolady.
Ten artykuł ma 2 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze