Jedzenie dla zrównoważenia emocji? Tak, ale mądrze!
![Joanna Wasiluk](https://i.wpimg.pl/20x20/m.fitness.wp.pl/joanna-dudziec-jpg-24adf8286b44c.jpg)
To, co jesz i pijesz, wpływa nie tylko na to, jak wyglądasz, ale także na to, co czujesz. Emocje są naturalną częścią życia. Modyfikacja diety może spowodować zmiany w naszych mózgach, z kolei to ma wpływ na nastrój i emocje, których doświadczamy. Przyjrzymy się niektórym emocjom i zobaczmy, jakie proste zmiany można wprowadzić do swojej diety, aby zachować równowagę emocjonalną.
![](https://i.wpimg.pl/730x0/m.fitness.wp.pl/msm-monki-4207b42bdaa6bc8f6839cc.jpg)
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Wahania nastroju
Pokarmy, które są dobrym źródłem rozpuszczalnego błonnika, świetnie pomagają złagodzić wahania nastroju. Włącz do diety więcej brązowego ryżu, owsa, jabłek, marchwi i fasoli. Wymienione składniki pomagają spowolnić wchłanianie cukru do krwi, co oznacza, że wyeliminują nagły wzrost jego poziomu. Zastanów się także, czy masz odpowiednią podaż witaminy D — pochodzi z ekspozycji na słońce, a także z jaj, sera (np. sera Gouda od MSM Mońki) i ryb.
Stany depresyjne
Jeśli czasami doświadczasz smutku lub podobnych emocji, zweryfikuj, ile kwasów tłuszczowych omega 3 dostarczasz swojemu organizmowi. Dobrym źródłem kwasów tłuszczowych omega 3 są: siemię lniane (pamiętaj o zmieleniu nasion, ponieważ są one eliminowane z organizmu bez wchłaniania dobrych składników, jeśli są spożywane w całości), orzechy włoskie, awokado i produkty pełnoziarniste. Niektóre badania wykazały również związek między stanami depresyjnymi a niskim spożyciem kwasu foliowego. Znajdziemy go w orzechach, owocach, warzywach (w szczególności ciemnolistnych warzywach) i roślinach strączkowych.
Smutek
Smutek jest normalną emocją. Dbaj o siebie, pozwól sobie na odczuwanie emocji. W swojej diecie zdecyduj się na tzw. comfort food. A co kryje się pod tym tajemniczym określeniem? To po prostu jedzenie przynoszące komfort psychiczny. Co istotne, dla każdego z nas może to być coś innego. Dla jednej osoby będą to potrawy przywołujące miłe wspomnienia, a dla innych produkty z czekoladą lub kremem orzechowym.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Niepokój
Jeśli regularnie odczuwasz niepokój, zweryfikuj, ile w Twojej diecie znajduje się żelaza i witamin z grupy B. Źródła żelaza obejmują: ciemnozielone warzywa liściaste (jarmuż, szpinak, boćwina), suszoną fasolę, ciecierzycę i soczewicę, tofu, komosę ryżową i groszek. Upewnij się, że w tym samym czasie uwzględniasz również źródła żywności bogate w witaminę C (żelazo jest lepiej wchłaniane przez organizm, gdy spożywasz pokarmy zawierające witaminę C — pomyśl o włączeniu papryki, brokułów i większości owoców). Jeśli chodzi o witaminy z grupy B, staraj się regularnie jeść takie rzeczy, jak: sery, produkty pełnoziarniste, orzechy, zielone warzywa liściaste i brokuły.
— Sery dojrzewające są bardzo dobrym źródłem witaminy B12. A wszystko to za sprawą procesu ich dojrzewania. W trakcie niego namnażają się specjalnie dodane do sera bakterie, które produkują B12. W efekcie otrzymujemy produkt, którego już 100g zapewnia zalecaną dzienną dawkę do spożycia (1–5 mikrogramów) – tłumaczy Ewa Polińska z MSM Mońki.
Napięcie i stres
Zaburzenia związane ze stresem obejmują trudności w zasypianiu, bóle głowy, problemy z brzuchem, a także choroby serca. Wyeliminuj lub zredukuj kofeinę, alkohol, sztuczne słodziki, sól, nabiał, mięso (zwłaszcza przetworzone mięso, takie jak szynka, bekon itp.) i wysoko przetworzoną żywność. Jednocześnie zwiększ ilość żelaza w diecie. Jeśli myślisz, że jesz dużo źródeł pokarmu bogatego w żelazo, sprawdź, czy spożywasz również wystarczającą ilość owoców i warzyw oraz źródeł witaminy C, ponieważ nasz organizm potrzebuje jednego, aby móc wchłonąć drugie.
Zmęczenie
Krok pierwszy – sprawdź, kiedy je odczuwasz — czy może po zjedzeniu określonych produktów? Zastanów się również, czy wysypiasz się wystarczająco dobrze? Osoby stosujące diety nisko-węglowodanowe mogą częściej odczuwać zmęczenie, więc może być konieczne zwiększenie ilości spożywanych węglowodanów. Zastanów się, jakie węglowodany spożywasz i wybierz zdrowszą wersję — na przykład produkty pełnoziarniste, rośliny strączkowe, owoce i warzywa.
Ogólne wskazówki żywieniowe
Aby zachować równowagę emocjonalną, najlepiej jest zmniejszyć (lub wykluczyć) spożycie soli, cukru, kofeiny, alkoholu oraz wyeliminować wszystkie przetworzone produkty spożywcze. W szczególności zimową porą ciepłe jedzenie może bardziej wspierać nasz organizm, dlatego gotuj domowe zupy, gulasze i potrawy zawierające pełnoziarniste produkty (takie jak brązowy ryż lub kaszę gryczaną). Upewnij się także, że pijesz wystarczającą ilość wody — woda o temperaturze pokojowej jest lepsza dla układu pokarmowego niż woda lodowata.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
![Joanna Wasiluk](https://i.wpimg.pl/128x128/m.fitness.wp.pl/joanna-dudziec-jpg-24adf8286b44c.jpg)
Polecane przez autora:
- Spalacze tłuszczu i inne "cuda" na odchudzanie
- Wielkanoc. Dietetyczne przepisy na wielkanocne potrawy
- Wielkanoc. Jak nie przytyć podczas świąt?
Najnowsze
![Pyszne źródła magnezu](https://i.wpimg.pl/95x95/m.fitness.wp.pl/adobestock-206755030-1-8394b8c77.jpg)
Pyszne źródła magnezu
MATERIAŁ PROMOCYJNY![Rowery – połącz pasję ze zdrowym trybem życia](https://i.wpimg.pl/95x95/m.fitness.wp.pl/20240627072721-g6409d328-6dd1aa4.jpg)
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze