Kaszotto z pęczaku z grzybami
JOANNA WASILUK • dawno temuAromatyczne grzyby i zdrowy pęczak to doskonałe połączenie smaków. Łapcie idealny jesienny przepis od Dwór Korona Karkonoszy.
Przepis:
400g świeżych grzybów
80g cebuli
2 ząbki czosnku
150g kaszy pęczak
100ml białego wina
1l bulionu warzywnego
50g parmezanu
100g masła
50ml śmietanki słodkiej 18%
Pęczek natki pietruszki
Umyte i oczyszczone grzyby oraz czosnek kroimy na plasterki, cebulę w kostkę. Na patelni rozpuszczamy połowę masła, wsypujemy kaszę i mieszamy. Wlewamy wino i czekamy aż alkohol odparuje i zaczynamy partiami wlewać gorący bulion. Przed dodaniem następnej partii bulionu czekamy, aż poprzedni cały zostanie wchłonięty przez kaszę. Gotujemy aż kasza będzie mocno al dente. Na drugiej patelni rozpuszczamy resztę masła i wrzucamy grzyby, gdy woda odparuje dodajemy czosnek i cebulę i smażymy aż będą szkliste. Gdy grzyby będą gotowe dodajemy je do kaszy i dolewamy śmietankę część startego parmezanu, sól i pieprz. Gdy śmietanka się zredukuje kasza powinna być al dente.
Podawać obsypane parmezanem i natką pietruszki.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze