Masz ochotÄ™ na pyszny i mniej oczywisty obiad?
JOANNA WASILUK • dawno temuPyszny obiad, który może również zagoÅ›cić na Wielkanocnym stole => PierÅ› z kaczki po pekiÅ„sku z saÅ‚atkÄ… z buraków
Pierś z kaczki po pekińsku z sałatką z buraków
Ilość porcji: 2
Czas: 25 minut
Składniki:
100 g Sosu do kaczki po pekińsku House of Asia
1 pierÅ› z kaczki
Marynata:
2 łyżeczki Sosu sojowego jasnego House of Asia
Szczypta soli
Szczypta pieprzu
Sałatka z buraków:
1 łyżka Młodego imbiru do sushi House of Asia
1 łyżeczka Pasty z chili House of Asia
1 łyżka Sezamu Białego House of Asia
1 ugotowany burak
1 czerwona cebula
2 łyżeczki miodu
1 łyżka drobno pokrojonej kolendry
2 łyżki oliwy z oliwek
Kilka liści sałaty rzymskiej
Do podania:
3 łyżeczki Sosu do kaczki po pekińsku House of Asia
Liście botwinki lub innego mixu sałat
Dymka pokrojona w sÅ‚upki 3–4 cm do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. PierÅ› oczyść z bÅ‚on i natnij delikatnie w kratkÄ™, tak aby nie poprzecinać miÄ™sa. Zamarynuj w sosie sojowym, soli, pieprzu i ułóż na suchej, zimnej patelni skórÄ… do doÅ‚u. Zacznij wytapiać tÅ‚uszcz na Å›rednim ogniu przez 7–8 minut, aż skóra stanie siÄ™ rumiana. Przewróć miÄ™so i obsmaż je z drugiej strony.
2. NastÄ™pnie przełóż pierÅ› na talerz i posmaruj sosem do kaczki po pekiÅ„sku. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC na 6–8 minut (w zależnoÅ›ci od jej wielkoÅ›ci). Po tym czasie wyjmij kaczkÄ™ i odstaw na kilka minut.
3. Składniki na sałatkę pokrój w kostkę około 0,5 cm, wymieszaj i dopraw do smaku oliwą, miodem i kolendrą.
4. Wystudzoną pierś z kaczki pokrój w plastry. Talerz posmaruj delikatnie sosem do kaczki po pekińsku, ułóż liście botwinki/sałaty, potem sałatkę z burakami, a na wierzch wyłóż plastry kaczki, całość posyp sezamem oraz dymką.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze