Słonecznik (pestki) – właściwości
JOANNA WASILUK • dawno temu • 2 komentarzePestki słonecznika są bogate w różnorodne witaminy i minerały oraz kwasy tłuszczowe. Najbardziej znane są z wysokiej zawartości witaminy E, która jest nazywana witaminą płodności gdyż ma wpływ na jej utrzymanie. Jakie jeszcze mikroelementy istotne dla prawidłowego funkcjonowania zawierają pestki słonecznika oraz jakie mają właściwości? Czy słonecznik jest zdrowy?
1. Pestki słonecznika, właściwości – witaminy
W 100 gramach pestek słonecznika znajduje się około 584 kalorii. Pestki słonecznika są znane z dużej zawartości wielu składników odżywczych, które mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Wśród nich wymienia się: witaminy, pierwiastki oraz kwasy tłuszczowe.
Witaminy występujące w pestkach słonecznika to przede wszystkim witamina E odgrywająca kluczową rolę w utrzymaniu płodności. Ponadto obecna jest w nich witamina B, która jest istotna dla prawidłowego działania układu nerwowego. Kolejno witamina A mająca bardzo dobry wpływ na skórę i jej wygląd.
Kwas askorbinowy znany ze swoich właściwości przeciwzapalnych również występuje w pestkach słonecznika. Słonecznik jest także źródłem kwasu foliowego, który jest tak ważny dla prawidłowego rozwoju ciąży.
Zawartość wymienionych witamin w pestkach słonecznika jest następująca (na 100 g ziaren):
• Witamina E – 35.17 mg
• Witamina B6 - 1.345 mg
• Witamina A – 50 IU
• Witamina C — 1.4 mg
• Kwas foliowy - 227 µg
2. Pestki słonecznika, właściwości – minerały
Pestki słonecznika bogate są także w szereg minerałów. Pierwiastek, który jest obecny w pestkach słonecznika w największej ilości to magnez. Dzięki temu minerałowi można skutecznie walczyć
ze stresem oraz jego skutkami. Ponadto osoby spożywające duże ilości kawy i uczące się powinny jeść pestki słonecznika ponieważ kawa wypłukuje ten pierwiastek. Magnez także wspomaga pracę serca, naczyń krwionośnych, mięśni.
Kolejny minerał obecny w słoneczniku to wapń, który jest odpowiedzialny za pracę układu kostnego człowieka.
Następnym elementem, który występuje w słoneczniku jest żelazo odpowiedzialne za natlenienie tkanek i komórek oraz ciśnienie tętnicze krwi.
Potas także jest obecny w pestkach słonecznika i wspomaga działanie gospodarki wodno-elektrolitowej.
Ponadto w mniejszych ilościach w słoneczniku są obecne: cynk, miedź, selen czy mangan.
• Magnez — 325 mg
• Wapń – 78 mg
• Żelazo — 5.25 mg
• Potas — 645 mg
• Cynk — 5 mg
3. Pestki słonecznika, właściwości — kwasy tłuszczowe
Kwasy tłuszczowe obecne w słoneczniku to przede wszystkim te z grupy omega 6. Jako, że wspomagają budowę błony komórkowej komórek ciała odgrywają ważną rolę we wzmacnianiu układu odpornościowego, a także chronią przed rozwojem stanów zapalnych. Ponadto w odpowiednich ilościach chronią przed wzrostem poziomu złego cholesterolu.
Joanna Wasiluk (Dudziec)
Dietetyk
tel.: 506 225 670
e-mail: joanna.wasiluk@o2.pl
Ten artykuł ma 2 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze