Król wielkanocnego stołu, czyli majonez
JOANNA WASILUK • dawno temuCzy wyobrażacie sobie Wielkanoc bez majonezu? Nie? A majonez w wersji bez jajek? Nie? Jeżeli dwa razy odpowiedzieliście nie, to koniecznie sprawdźcie nasz przepis.
Majonez bez dodatku jajek:
Składniki:
1 łyżka Octu ryżowego House of Asia lub jabłkowego
½ szklanki mleka sojowego niesłodzonego
1 łyżeczka Musztardy Dijon Maille
2 łyżki płatków drożdżowych
½ łyżeczki soli himalajskiej
½ szklanki oleju ryżowego
Sól i biały pieprz
Sposób przygotowania: mleko i ocet zmiksuj w robocie ok. 2 minuty, następnie dodaj pozostałe składniki (poza olejem) i miksuj kolejne ok. 6 minut. Olej wlewaj cienkim strumieniem do miksującej się masy. Gotowy majonez przełóż do słoika i odstaw do lodówki na ok 60 minut.
Polecamy również urozmaicić nieco przepis na majonez i przygotować go w niecodziennej ziołowej wersji.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze