Białko odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie człowieka. Przede wszystkim służy do budowy tkanek i narządów. Zapotrzebowanie na białko jest zależne od stanu zdrowia, płci, wieku, masy ciała oraz aktywności fizycznej. CZYTAJ WIĘCEJ
Węglowodany (sacharydy, cukry) dzielimy na węglowodany proste i węglowodany złożone. Podział wynika z szybkości, z jaką są trawione, a następnie zamieniane w cukry absorbowane przez nasze ciało. Węglowodany stanowią główne źródło energii. Pełnią też wiele funkcji fizjologicznych w naszym organizmie: regulują poziom sytości i głodu, wpływają na tempo metabolizmu, poprawiają wchłanianie wapnia, mają dobroczynny wpływ na florę bakteryjną, a poprzez fermentację stymulują prawidłową czynność jelit. CZYTAJ WIĘCEJ
Woda znaczy życie - chyba każdy się z tym zgodzi, ale czy pamiętamy o wodzie w naszym codziennym życiu? Praca, stres, natłok obowiązków, mnóstwo rzeczy do załatwienia, dom, rodzina. A gdzie chwila na łyk wody? CZYTAJ WIĘCEJ
Regularność posiłków to podstawa zasad zdrowego żywienia. Badania potwierdzają, iż większość z nas nie jada pięciu posiłków dziennie, pomijane są głównie śniadania. Zazwyczaj wypijamy jedynie kawę i wychodzimy z domu. Następnie wpadamy w wir pracy i dopiero po południu przypominamy sobie o tym, że nic nie jedliśmy. Niestety zdążyliśmy już "wygłodzić swój organizm". CZYTAJ WIĘCEJ