Problem spożycia dużej ilości słodyczy jest bardzo powszechny. Dla wielu osób będących na diecie rezygnacja ze słodyczy jest właśnie największym wyzwaniem. Nie potrafią zapanować nad apetytem na coś słodkiego, po posiłku odruchowo sięgają po deser, do kawy kroją słodkie ciasto, a w nocy nie mogą usnąć bez kawałka czekolady. Jak przestać jeść słodycze? Czym zastąpić słodycze? Sprawdź! CZYTAJ WIĘCEJ
Białko odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie człowieka. Przede wszystkim służy do budowy tkanek i narządów. Zapotrzebowanie na białko jest zależne od stanu zdrowia, płci, wieku, masy ciała oraz aktywności fizycznej. CZYTAJ WIĘCEJ
Węglowodany (sacharydy, cukry) dzielimy na węglowodany proste i węglowodany złożone. Podział wynika z szybkości, z jaką są trawione, a następnie zamieniane w cukry absorbowane przez nasze ciało. Węglowodany stanowią główne źródło energii. Pełnią też wiele funkcji fizjologicznych w naszym organizmie: regulują poziom sytości i głodu, wpływają na tempo metabolizmu, poprawiają wchłanianie wapnia, mają dobroczynny wpływ na florę bakteryjną, a poprzez fermentację stymulują prawidłową czynność jelit. CZYTAJ WIĘCEJ
Woda znaczy życie - chyba każdy się z tym zgodzi, ale czy pamiętamy o wodzie w naszym codziennym życiu? Praca, stres, natłok obowiązków, mnóstwo rzeczy do załatwienia, dom, rodzina. A gdzie chwila na łyk wody? CZYTAJ WIĘCEJ
Regularność posiłków to podstawa zasad zdrowego żywienia. Badania potwierdzają, iż większość z nas nie jada pięciu posiłków dziennie, pomijane są głównie śniadania. Zazwyczaj wypijamy jedynie kawę i wychodzimy z domu. Następnie wpadamy w wir pracy i dopiero po południu przypominamy sobie o tym, że nic nie jedliśmy. Niestety zdążyliśmy już "wygłodzić swój organizm". CZYTAJ WIĘCEJ