Ryż basmati - właściwości, kalorie. Ryż basmati na diecie
JOANNA WASILUK • dawno temuRyż basmati to składnik wielu diet. Posiada dużo wartości odżywczych, które sprawiają, że jest składnikiem wielu potraw. Czym się charakteryzuje ryż basmati i co sprawia, że jest zdrowy?
1. Ryż basmati – właściwości
Ryż basmati ma delikatne i smukłe ziarna o śnieżnobiałej barwie. Posiada specyficzny, wyraźny, orzechowy aromat. Podczas gotowania jego ziarna stają się długie i sypkie. Po przygotowaniu ma lekką, puszystą konsystencję.
2. Ryż basmati – wartości odżywcze
Ryż basmati posiada wiele wartości odżywczych, przez co jest bardzo zdrowy. Zawiera błonnik, białko oraz węglowodany. Jest źródłem minerałów takich jak żelazo, selen, cynk, mangan, miedź i fosfor. Cechuje się również znacznymi zasobami witamin z grupy B.
W 100 g ryżu znajduje się 344 kcal, 6,5 g białka, 78 g węglowodanów oraz 0,6 g tłuszczu. Ryż basmati poprawia trawienie, przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu oraz reguluje cukier we krwi. Co ważnie, nie zawiera glutenu. Najlepiej pasuje do dań z drobiem, rybami i owocami morza. Ryż basmati może być długo przechowywany, dzięki temu nabiera dodatkowych walorów smakowych.
3. Ryż basmati – przygotowanie
Przed gotowaniem ryż basmati należy moczyć przez 30 minut. Po wymoczeniu płuczemy go zimną wodą, do momentu, aż będzie czysta. Gdy ryż jest już oczyszczony, można go wysuszyć i zacząć gotować. Aby ryż zagotować, najpierw wsypujemy go do zimnej wody, którą doprowadzamy do wrzenia. Gdy woda jest wrząca, ryż gotujemy przez około 10 minut. Pokrywka garnka, w którym gotujemy, powinna być lekko uchylona. W innym przypadku woda z garnka wykipi. Po ugotowaniu ryżu basmati zostawiamy pod przykryciem na 5 minut. Po przygotowaniu powinien być sypki, miękki oraz aromatyczny.
4. Ryż basmati – przepisy
Poniżej przedstawiamy proste i szybkie w przygotowaniu propozycje na potrawy z ryżem basmati.
4.1. Ryż basmati z kurczakiem i warzywami
Do przygotowania dania na 3–4 osoby potrzebujemy:
• 0,5 kg piersi z kurczaka
• 3 woreczki ryżu basmati
• 1 opakowanie warzyw mrożonych
• 3 łyżeczki ketchupu
• 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
• 1 łyżeczka przyprawy curry
• Oregano
• Bazylia
• Zioła prowansalskie
• Woda
1. Filet z piersi kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, dodajemy przyprawy i mieszamy. Następnie nagrzewamy patelnię;
2. Filet smażymy na patelni, stale go mieszając. W chwili, gdy pierś nabierze żółtego koloru, dolewamy wody z czajnika i mieszamy przez około 10 minut;
3. Następnie dodajemy warzywa oraz dosypujemy kolejną porcję przypraw;
4. Podczas smażenia gotujemy ryż. Gdy warzywa będą miękkie, podlewamy je wodą, mieszamy i przykrywamy;
5. Po ugotowaniu ryżu nakładamy porcje i dodajemy pierś z kurczaka.
4.2. Ryż basmati z jogurtem naturalnym, jabłkiem prażonym oraz miętą
Do przygotowania przepisu potrzebujemy:
• Ryż basmati
• Jogurt naturalny 0 proc.
• 4 łyżeczki cynamonu
• 4 duże jabłka
• 4 liście mięty
• 4 łyżeczki cukru
1. Jabłka kroimy w kosteczkę, przekładamy do miski, dodajemy cynamon oraz cukier. Wszystko mieszamy i odstawiamy na kilka minut;
2. Wrzucamy jabłka na patelnię, dodajemy wodę i dusimy do momentu, aż będą miękkie;
3. Gotujemy ryż basmati;
4. Po ugotowaniu przekładamy na talerz, polewamy jogurtem, a na wierchu umieszczamy jabłka. Całość zdobimy listkami mięty.
Joanna Wasiluk (Dudziec)
dietetyk
506 225 670
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze