Grejpfrut - właściwości i rodzaje. Przepisy z grejpfruta
JOANNA WASILUK • dawno temu • 1 komentarzGrejpfrut to obok pomarańczy oraz mandarynki ulubiony cytrus Polaków. Grejpfrut pojawia się w naszej diecie zazwyczaj wtedy, gdy walczymy z obniżoną odpornością. Jednak czy zdajemy sobie sprawę z tego, jakie inne prozdrowotne właściwości zapewnia nam ten kwaśny owoc?
1. Rodzaje grejpfruta
Grejpfrut to prawdziwa bomba witaminowa. I chociaż każdy rodzaj grejpfruta zawiera te same witaminy i składniki odżywcze, to mogą one różnić się ilością w każdej z odmian.
Najzdrowszą odmianą, w której znajdziemy najwięcej witaminy C, likopenu i karotenoidów, jest odmiana czerwona. Jednocześnie jest to owoc najwyraźniejszy w smaku, najbardziej kwaśny i gorzki. O wiele łagodniejsza jest odmiana żółta i zielona, która jest również najmniej popularna w naszym kraju.
2. Właściwości grejpfruta
Najbardziej znane działanie wspomagające organizm zawdzięczamy zawartej w grejpfrucie witaminie C oraz beta-karotenowi, które odpowiadają za wsparcie odporności organizmu. Już jeden owoc jest w stanie zaspokoić pełne dzienne zapotrzebowanie naszego organizmu na witaminę C oraz zapewnić 1/3 potrzebnej dziennej dawki witaminy A, czyli beta-karotenu. Dodatkowo, grejpfrut dostarcza też witamin z grupy B, witaminy E, PP, kwasu foliowego, wapnia, żelaza, fosforu, cynku, magnezu, manganu, fluoru oraz potasu.
To właśnie potas oraz likopen i inne silne przeciwutleniacze dbają o układ krwionośny, wzmacniają ściany naczyń krwionośnych i zapobiegają zawałom, udarom i miażdżycy. Składniki te nie tylko zapobiegają zwężaniu się naczyń, ale także odblokowują światła żył i tętnic zwężone złogami złego cholesterolu. Jednocześnie składniki te odpowiadają za utrzymanie odpowiedniego poziomu dobrego cholesterolu. Znacznie bogatsze w likopen i karotenoidy są czerwone odmiany grejpfruta. Warto jednak pamiętać, że równie cenne jak czerwony miąższ są też białe błonki owocu.
Grejpfrut ma także bardzo niski indeks glikemiczny (IG=20). Oznacza to, że jest nie tylko doskonałym produktem dla osób chcących utrzymać zgrabną sylwetkę, ale także dla tych, które zmagają się z problemami insulinowymi. Jego codzienne spożywanie nie tylko wyreguluje poziom glukozy we krwi, ale zwiększy także wrażliwość komórek ciała na insulinę, dlatego sprawdzi się nie tylko u cukrzyków, ale także u osób zmagających się z insulinoopornością. Oprócz tego, że reguluje poziom cukru we krwi, to dzięki niskiej kaloryczności nie wpływa niekorzystnie na masę ciała i jest w stanie zadbać o prawidłową przemianę materii, oczyścić organizm z niezdrowych toksyn, a także ułatwić spalanie tłuszczów, jednocześnie opóźniając procesy starzenia się skóry.
Warto jednak pamiętać, że częste spożywanie grejpfruta w połączeniu z przyjmowaniem niektórych leków może mieć zgubne skutki. Jeśli nie mamy pewności, czy grejpfrut wchodzi w reakcję z naszymi lekami, to zawsze lepiej jest skonsultować się z lekarzem.
3. Ekstrakt z grejpfruta
Jak to zwykle bywa, to, co najcenniejsze w danym owocu lub roślinie, znajduje się w tych najmniej smacznych, a wręcz niezjadliwych jej częściach. Tak też jest w przypadku grejpfruta. To, co najbardziej drogocenne, znajduje się w jego pestkach i białych błonkach, których często się pozbywamy. Naukowcy znaleźli jednak i na to receptę. Nie chcąc rezygnować z prozdrowotnych właściwości jego gorzkich błonek, można uzupełniać swoją dietę w ekstrakt z grejpfruta. Pozyskuje się go przez przetwarzanie owocowych pestek, skórek i błonek bogatych w naringinę — flawonoid, któremu przypisuje się działanie przeciwgrzybicze, antybakteryjne, a przede wszystkim przeciwnowotworowe. Badania pokazały, że jego właściwości antynowotworowe najskuteczniej wpływają na żołądek, jelita, prostatę, szyjkę macicy oraz pęcherz.
Grejpfrut jest najczęściej spożywany na surowo — aby dostać się do jego kwaśnego miąższu, przecinamy go na pół i łyżeczką wyjadamy czerwony owoc. Wielu z nas woli jednak płynną formę grejpfruta. Wyciskamy więc owoc, aby uzyskać zdrowy sok, który jest o wiele zdrowszy i naturalny niż jego odpowiedniki z kartonów i butelek. Na tym zazwyczaj kończą się nasze pomysły na ten tropikalny owoc. Tymczasem wystarczy wyfiletować czerwony miąższ, a jego cząstki dodać do ulubionej sałatki z serem pleśniowym i prażonymi pestkami słonecznika. Jeśli wolimy napoje, to możemy przygotować koktajl z grejpfruta. Wystarczy tylko wyciśnięty sok i odrobina agaru, aby powstał pyszny, orzeźwiający, a co najważniejsze zdrowy napój na ciepłe dni. Grejpfrut okaże się też pysznym tropikalnym dodatkiem do duszonych mięs oraz lekkim dodatkiem na słodkiej grzance.
4. Grejpfrut w kosmetyce
Dzięki właściwościom antybakteryjnym i spalającym tkankę tłuszczową, grejpfrut znalazł swoje zastosowanie także w kosmetyce. Olej z tego owocu wcierany w skórę ud i pośladków pomoże w walce z cellulitem, a unoszący się podczas zabiegu zapach poprawi nastrój i złagodzi stres. W dodatku sok z grejpfruta doskonale rozjaśnia przebarwienia na skórze, a wysoka zawartość witaminy C pomoże usunąć powstałe smugi i plamy przy nakładaniu samoopalacza.
Po kosmetyki z grejpfrutem powinny też sięgać osoby, które zmagają się ze stanami zapalnymi skóry, takimi jak trądzik i inne choroby skóry. Jego działanie antybakteryjne pozwoli na szybsze wyleczenie zmian i zapobiegnie powstawaniu blizn. Dodatkowo kremy z grejpfrutem wzmocnią naczynia krwionośne, co pozwoli nam na uniknięcie powstawania nieestetycznych popękanych naczynek.
Joanna Wasiluk (Dudziec)
Dietetyk
tel.: 506 225 670
e-mail: joanna.wasiluk@o2.pl
Ten artykuł ma 1 komentarz
Pokaż wszystkie komentarze