Ocet jabłkowy znany był już w starożytności i do dziś często pojawia się w naszej kuchni. Dodawany jest do potraw i sprawdza się jako naturalny konserwant. Stosuje się go na wiele dolegliwości, wykorzystuje się przy odchudzaniu, a także do obniżania poziomu glukozy we krwi. Jakie właściwości octu jabłkowego zapewniają mu tak różnorodne działanie? CZYTAJ WIĘCEJ
Wzdęcia, bóle brzucha, ogólny dyskomfort. Próbowałeś już każdej diety i wszystkich lekarstw na zespół jelita wrażliwego, z minimalnym lub żadnym sukcesem? Co to może być i jak sobie z tym radzić? Jedną z przyczyn wyżej opisanych dolegliwości może być zespół SIBO. CZYTAJ WIĘCEJ
Ile owoców można jeść dziennie? Czy owoce można zjadać w dowolnych ilościach? To jedne z najczęstszych pytań, które słyszę od swoich pacjentów na wizytach. Oczywiście wszystko jest kwestią indywidualną. Inna porcja owoców zalecana jest zdrowym osobom, nie będącym na żadnej specjalnej diecie, inne ilości osobom odchudzającym się czy chorującym na cukrzycę. CZYTAJ WIĘCEJ
Stereotypowo cholesterol jest obarczany winą za tworzenie się blaszki miażdżycowej i „zalepianie” żył, co prowadzi do miażdżycy i zatorów. W rzeczywistości nie jest tak, że zjadanie dużej ilości tłuszczu i cholesterolu sprawia, iż składniki te krążą we krwi i tylko czekają na odłożenie się na powierzchni naczyń krwionośnych. CZYTAJ WIĘCEJ
Mało jem, dużo ćwiczę a nie chudnę! Dlaczego nie mogę schudnąć? To bardzo częste pytanie zadawane przez moich pacjentów. Dodatkowo piją mało wody, pomijają posiłki, ostatni bardzo skromny posiłek jedzą o godzinie 18:00, obiady składają się z samych warzyw i odrobiny mięsa. Już nie wspomnę o „niewinnym” podjadaniu – kawałek czekolady, gryz ciastka, kilka chipsów, plaster żółtego sera przed snem czy kilka łyków słodkiego gazowanego napoju. Niby niewinne i nikt tego nie liczy, ale bardzo kaloryczne. CZYTAJ WIĘCEJ
Napady głodu zdarzają się w różnych sytuacjach, pod wpływem różnych bodźców i u różnych osób. Borykają się z nimi nie tylko osoby będące na dietach odchudzających o sporym ujemnym bilansie energetycznym. Objadanie się podczas napadów głodu bardzo często prowadzi do problemów trawiennych, zaburzeń tolerancji glukozy oraz nadwagi i otyłości. Jak więc radzić sobie z "wilczym apetytem"? CZYTAJ WIĘCEJ
Dołeczki na skórze? Widoczne po ściśnięciu skóry palcami i nie tylko wtedy? Tak, to cellulit (np. cellulit wodny, cellulit na brzuchu, cellulit na udach) - zmora prawie każdej kobiety i, wbrew powszechnej opinii, nie tylko kobiety z nadwagą. Cellulit, zwany pomarańczową skórką, pojawia się u kobiet niezależnie od wieku i "rozmiaru". Zdrowa kobieta z rozmiarem XS przy 170 cm wzrostu także może mieć cellulit! CZYTAJ WIĘCEJ
Sałata masłowa, kapusta pekińska, roszponka i rukola to sałaty, które goszczą na stołach milionów Polaków nie tylko od święta. Zapominamy tymczasem o jednej z najzdrowszych sałat, której przewagą nad innymi jest to, że smakuje pysznie nie tylko na surowo, ale także w wersji smażonej i pieczonej. Co jednak ważniejsze, jest bogatym źródłem wielu witamin
i składników odżywczych, których działanie na nasz organizm jest już znane od setek lat. CZYTAJ WIĘCEJ
Grejpfrut to obok pomarańczy oraz mandarynki ulubiony cytrus Polaków. Grejpfrut pojawia się w naszej diecie zazwyczaj wtedy, gdy walczymy z obniżoną odpornością. Jednak czy zdajemy sobie sprawę z tego, jakie inne prozdrowotne właściwości zapewnia nam ten kwaśny owoc? CZYTAJ WIĘCEJ
Kapusta kiszona słynie ze swoich zdrowotnych właściwości. Niezasłużenie ma opinię ciężkostrawnej. Warto wiedzieć, że ciężkostrawne skutki wywołują dodatki, z którymi jest spożywana. Przykładem jest golonka, boczek, kiełbasa itp. Kapusta kiszona sama w sobie jest niskokaloryczna i posiada wiele walorów odżywczych. Poznaj niektóre z nich. CZYTAJ WIĘCEJ
Kasza gryczana składa się z drobnych, brązowych ziaren o trójkątnym kształcie. Kasza gryczana to doskonałe źródło białka, ponieważ stanowi ono od 10 do 16 proc. jej zawartości. Białko w kaszy gryczanej jest lepiej przyswajalne niż to pochodzące ze zbóż. Kasza gryczana zawiera unikatowe aminokwasy, takie jak lizyna oraz tryptofan, które potrzebne są naszemu organizmowi, jako że sam nie jest w stanie ich wytworzyć. CZYTAJ WIĘCEJ
Kasza jaglana to świetny posiłek w sam raz na początek dnia. Kasza jaglana na śniadanie to doskonały pomysł dla osób chcących dbać o zdrowie, ponieważ kasza jaglana zawiera wiele cennych składników odżywczych, których nie znajdziemy w takiej kombinacji w innych produktach naturalnych. Spożywanie kaszy jaglanej na śniadanie powinny rozważyć także osoby prowadzące aktywny tryb życia i ćwiczące na siłowni, ponieważ jest ona źródłem naturalnej energii i łatwo przyswajalnego białka pochodzenia roślinnego. CZYTAJ WIĘCEJ
Pestki słonecznika są bogate w różnorodne witaminy i minerały oraz kwasy tłuszczowe. Najbardziej znane są z wysokiej zawartości witaminy E, która jest nazywana witaminą płodności gdyż ma wpływ na jej utrzymanie. Jakie jeszcze mikroelementy istotne dla prawidłowego funkcjonowania zawierają pestki słonecznika oraz jakie mają właściwości? Czy słonecznik jest zdrowy? CZYTAJ WIĘCEJ
Ze względu na swoje właściwości, awokado polecane jest przez dietetyków i lekarzy. Zdrowotne właściwości awokado związane są między innymi z zawartością kwasu oleinowego, którego głównym zadaniem jest obniżenie poziomu cholesterolu.
Z jakich właściwości słynie jeszcze awokado? CZYTAJ WIĘCEJ
Od jakiegoś czasu coraz popularniejsze w Polsce stają się koktajle dietetyczne. Koktajle to świetny sposób na rozpoczęcie dnia zdrową dawką witamin, błonnika, minerałów i wielu innych cennych składników odżywczych. Zdrowe koktajle są przy tym tak przygotowane, że nie powodują wzrostu wagi, a wręcz przyczyniają się do spalania kalorii. CZYTAJ WIĘCEJ
Nieustannie toczą się dyskusje na temat tego, czy spożywanie jajek jest zdrowe, czy szkodliwe. Ile kalorii ma jajko i czy warto je dodawać do zbilansowanej diety? Jajka są bogactwem witaminy D, która jest niezbędna do rozwoju układu kostnego, poprawia funkcjonowanie układu krążenia, a także co ważne sprzyjają utrzymaniu szczupłej sylwetki. CZYTAJ WIĘCEJ
Czarna, zielona, czerwona, biała. Aromatyzowana, z cytryną, sokiem malinowym, mlekiem. Słodka lub gorzka. Herbata jest od wieków jednym z ulubionych gorących napojów. Czerwona odmiana herbaty nie jest najchętniej wybierana. Dlaczego? Mało kto wie o cudownych właściwościach czerwonej herbaty... CZYTAJ WIĘCEJ
Pu-erh to jeden z gatunków herbat czerwonych o wielu właściwościach zdrowotnych. Wspomaga odchudzanie, pomaga obniżyć cholesterol, jednak ma również skutki uboczne. Czy warto po nią sięgnąć? CZYTAJ WIĘCEJ
Lipa (np. herbata z lipy) posiada wiele właściwości i zastosowań zdrowotnych. Może pomóc w walce z katarem, bólem gardła a nawet bezsennością. Jakie zastosowanie mają liście lipy? CZYTAJ WIĘCEJ
Co to jest smoothie? Smoothie to koktajl na bazie owoców i warzyw. Pyszny i orzeźwiający, znakomity na każdą porę roku. Jeśli zastanawiacie się, jak zrobić smoothie, to nie mogliście lepiej trafić. Poniżej znajdziecie pięć przepisów na smoothie. CZYTAJ WIĘCEJ
Morwa czarna to drzewo występujące w Europie oraz Azji. Jest ceniona ze względu na swoje właściwości oraz smak owoców. Niestety w Polsce nie występuje naturalnie. CZYTAJ WIĘCEJ
Ryż basmati to składnik wielu diet. Posiada dużo wartości odżywczych, które sprawiają, że jest składnikiem wielu potraw. Czym się charakteryzuje ryż basmati i co sprawia, że jest zdrowy? CZYTAJ WIĘCEJ
Cieciorka to roślina z rodziny bobowatych, nazywa się ją także grochem włoskim. Występuje ona w obszarze śródziemnomorskim, w suchych, widnych lasach oraz na klifach. Potrawy z cieciorką powinniśmy włączyć do swojego codziennego menu, ponieważ ma ona doskonały wpływ na nasz organizm i posiada wyjątkowe właściwości. CZYTAJ WIĘCEJ
Olej lniany otrzymywany jest z nasion lnu i charakteryzuje się dużą zawartością kwasu z rodziny omega-3, alfa linolenowego. Ponadto olej lniany jest źródłem steroli roślinnych i witaminy E. Jego spożywanie wpływa korzystnie na zdrowie, wzmacnia bowiem odporność organizmu, chroni przed rozwojem chorób układu krążenia oraz zapobiega przesuszeniu skóry. CZYTAJ WIĘCEJ
Alkohol i odchudzanie z pewnością nie idą w parze. Jeżeli jesteśmy na diecie powinniśmy stronić o napojów wysokoprocentowych. Wino, kolorowe drinki czy piwo są często nieodłącznym elementem spotkań towarzyskich. Alkohol pojawia się na stołach zarówno w czasie świąt jak i przy toastach za zdrowie jubilata. Nie raz trudno odmówić chociażby lampki wina. Oczywiście wypijany z umiarem nie ponosi za sobą bardzo drastycznych konsekwencji, jednak generalnie alkohol podczas odchudzania nie jest najlepszym pomysłem. CZYTAJ WIĘCEJ
Czy wiesz, że cukier uzależnia, podobnie jak narkotyki czy papierosy? Potwierdzają to badania opublikowane w "The American Journal of Nutrition". Jest słodki, daje złudne i krótkie uczucie szczęścia dzięki temu, że pobudza mózg do wydzielania serotoniny, czyli pożądanego przez nas wszystkich hormonu szczęścia. Niestety, jego nadmierne spożycie prowadzi nie tylko do uzależnienia, ale do poważnych problemów zdrowotnych. Jak przestać jeść słodycze? Czym zastąpić słodycze? CZYTAJ WIĘCEJ